A Nokian Tyres és a bukaresti kormány képviselőinek jelenlétében a múlt héten felavatták a finn gumigyártó nagyváradi gumiabroncsgyárát .Ez az elmúlt évtized egyik legnagyobb romániai zöldmezős beruházása, az értéke 650 millió euró, azaz 257 milliárd forint.

A Nokian Tyres egy új korszak küszöbére érkezett” – mondta  Jukka Hienoen, a cég igazgatótanácsi elnöke. Jukka Moisio, a Nokian Tyres vezérigazgatója a létesítmény megnyitása alkalmából kiemelte:

a nagyváradi üzem a világ első nulla szén-dioxid-kibocsátású gumiabroncsgyára.

A magyar piacot is becélozzák 

2023 elején kezdődött a 100 ezer négyzetméteres beépített területű gyár építése. A próbaüzem idén júliusban indult 60 alkalmazottal, a teljes alkalmazotti létszám 550 fő. A nagymértékben automatizált üzem termelési kapacitása évi 6 millió gumiabroncs személygépkocsik és haszongépjárművek számára. Ez elmarad

  • a dél-korai központú Hankook dunaújvárosi gyárának évi 19 milliós kapacitásától
  • és a japán Bridgestone tatabányai üzemének 7,2 milliós darabszámától is.

Mindazonáltal az új Nokian-üzem abroncsai konkurenciát jelenthetnek a magyarországi gyárak és a többi gumigyártó máshol előállított termékeinek. A finn cég ugyanis a Nagyváradon gyártott gumiabroncsokat 1000 kilométeres körzetben szeretné értékesíteni – írja a Totalcar. 

A beruházás 650 millió eurós költségéhez a bukaresti kormány 99,5 millió euró állami támogatást nyújtott.

Az 1988-ban alapított Nokian Tyres a világ legnagyobb gumigyártói közé tartozik, a vállalatnak Finnországban és az Egyesült Államokban is van üzeme.  A cég az ukrajnai háború kitörését követően döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból, a nagyváradi gyár feladata az oroszországi termelési kapacitás pótlása lesz.

Új gumiszerviz-hálózat gurul be Magyarországra

A Continental csoporthoz tartozó szerviz szerdán nyitotta meg első egységét Budapesten, de ez még csak a kezdet.