A pénteken ismertetett előzetes adatok szerint a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe októberben 68,9 pontra csökkent a szeptemberi 70,1 pontról. Az elemzői konszenzusban ezzel szemben javuló mutató, 70,8 pont szerepelt.

Az előzetes adatok alapján a hangulatindex októberi értéke 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és csaknem 40 százalékkal haladja meg a 2022 júniusában elért mélypontot. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a szeptemberi 74,4 pontról 72,9 pontra gyengült az elemzők által várt erősödés, 75,0 pont helyett.

A jelenlegi helyzetet tükröző almutató a szeptemberi 63,3 pontról 62,7 pontra csökkent, ugyancsak elmaradva az elemzői előrejelzésben szereplő 64,3 ponttól. Az egyéves időtávú inflációs várakozás a szeptemberi, 2020 decembere óta a legalacsonyabb 2,7 százalék után októberben 2,9 százalékra emelkedett, így június óta nem állt a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti értékek felett.
Az ötéves inflációs várakozás a szeptemberi 3,1 százalékról 3,0 százalékra csökkent októberben; a hosszú távú inflációs várakozások továbbra is valamelyest magasabbak a világjárvány előtti két évben tapasztalt 2,2-2,6 százalékos értékekhez képest.

A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon. Az októberre vonatkozó végleges adatokat október 25-én ismertetik.