Sokan panaszkodnak a gyógyszertárakban, hogy miért nem kaphatják meg a gyógyszerüket bemondásra, miközben a patikusoknak egy sor szabályhoz kell tartaniuk magukat. Nem utolsó sorban azért, mert egy egészséges embernek méreg lehet egy olyan gyógyszer, amit nem orvos írt fel.

Más is kiválthatja

A szabályok lehetővé teszik, hogy más is kiválthassa a névre szóló gyógyszereket.

Sőt, bárki rendelkezhet állandó képviseletéről is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben. Ez azt jelenti, hogy kiskorú, idős, segítségre szoruló vagy gondnokság alatt álló személy helyett nemcsak a gyógyszert válthatja ki más, hanem az úgynevezett képviseleti jogosultság útján számos ügyben megbízott járhat el az EESZT online felületén.

A rendszerben egyébként tetszőleges számú képviseleti jogosultság rögzíthető, így lehetőség van több személy eReceptjeinek  kiváltására, illetve lehetőség van a megbízott egészségügyi adatainak elérésére is.

Egy jól működő rendszerbe nyúl bele Pintér Sándor

A tervek szerint 2025-től egy 200 milliárd forintos piacot akar újraosztani az egészségügyért felelős Belügyminisztérium. A Kórházszövetség konferenciáján nem hagyták szó nélkül az átalakítási folyamatot. Erről itt olvashat többet >>>

A vényköteles gyógyszer kiváltásának fő szabálya ettől függetlenül az, hogy a felírt gyógyszert lehetőleg mindenki maga váltsa ki személyesen. Azonban, ha akadályoztatott vagy kiskorú a beteg, lehetőség van más nevében is a gyógyszer kiváltására.

Igazolja magát!

A TAJ-szám alapján saját részre kiállított receptet ki lehet váltani a TAJ közlésével, személyünk azonosítása mellett. Ez azt jelenti, hogy a patikusnak kötelessége elkérni a személyi igazolványt, és annak adatait rögzíteni, ha nem visszük magunkkal a TAJ-kártyát. 

Amikor az orvos gyógyszert rendel, azt jelenleg két formában írhatja fel:

  • papír alapú hagyományos, illetve
  • elektronikus vénnyel (eRecept).

De mi van, ha valakinek nincs hozzáférése az elektronikus rendszerbe feltett recepthez?

Az orvos az eRecept rögzítése során a beteg kérésére, illetve 14 év alatti beteg esetén kötelezően kiadhat egy úgynevezett papíralapú felírási Igazolást, köznyelven receptet.

A beteg vagy az általa megbízott személy a papíralapú orvosi vénnyel vagy az eReceptről készült papíralapú felírási igazolással bármelyik gyógyszertárban kiválthatja a felírt gyógyszereket. Viszont, ha a gyógyszerész kiadja a beteg számára felírt gyógyszereket, az átvevő aláírásával köteles igazolni, hogy átvette a nyugtán szereplő készítményeket. 

Amennyiben más személy eReceptjét felírási igazolás nélkül váltja ki, minden esetben vigye magával személyazonosításra alkalmas okmányát, ez lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél és lakcímkártya, ami alapján a gyógyszerész azonosítani tudja.

Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023. év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiók-gyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül egy százalékos csökkenésnek felel meg, ez derült ki a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) adataiból.

Van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak, mondta még az év elején Zlinszky János, a HGYSZ elnöke egy háttérbeszélgetésen. Erről itt tudhat meg többet >>>