Tavaly tavasszal jelentősen, mintegy 70 százalékkal megdrágultak a keksztermékek, de egy ilyen alapanyag a magyar konyhákban nem helyettesíthetők. Az eset kapcsán az Index megkereste a Termékkritikus nevű fogyasztóvédelmi tiktoker-bloggert, aki azt mondta, a háztartási keksz több mint 120 éve a magyar konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga

„Nem csupán a magyar háziasszonyok veszítettek a Győri háztartási keksz eltűnésével, hanem mindenki, aki valaha is használta, szerette ezt a klasszikus terméket. "A nézőim közül sokan panaszkodnak a helyettesítő termékekre, mondván, hogy azok túlságosan kemények, és az idősebbek számára különösen nehézkessé teszik a fogyasztásukat" – mondta és nehezményezte, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnhetnek a boltok polcairól a hasonló jelentőségű termékek.

A legnagyobb vesztesek a magyarok, a magyar gasztronómiai örökség egy része ismét a süllyesztőbe került.

Miután az amerikai Mondelez multinacionális édességipari holding megvásárolta a Győri Keksz Kft.-t, első lépésként 2019-ben átvitte Győrből a kekszgyártást a székesfehérvári üzemegységébe. A Pilóta keksszel együtt az Otthon háztartási keksz is itt készült, ám múlt héten a Mondelez közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy: a háztartási keksz gyártását a Mondelez 2024 első negyedévében megszüntette, és nem is tervezi a gyártás újraindítását.

Szerintük ennek oka, sajnos, a fogyasztói kereslet tendenciózus, folyamatos csökkenése, amely mára marginálissá vált.