Visszafogott a halfogyasztás Magyarországon és ennek egyik oka, hogy nagyon sokan félnek, hogy hal szálkája torkukon akad, esetleg a bélrendszerben okoz problémát a lenyelt halcsont. Sokan már eleve szálkamentes harcsát, süllőt, kecsegét vásárolnak. Ugyancsak megoldás lehet a csontokról lefejtett halhús ledarálása, ami utána többféle módon, például fasírozottként is elkészíthető – szedte össze a tudnivalókat a bama.hu.

A legáltalánosabb szálkamentesítő módszer ugyanakkor a halfilék beirdalása, ennek menete a következő:

A filézett halat 2-3 milliméteres távolságra bevagdossuk – ezt hívjuk irdalásnak. Érdemes ezt egy hosszú konyhakéssel tenni és lehetőség szerint egyetlen mozdulattal megejteni a vágásokat. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor halljuk a szálkák roppanását a kés alatt. Fontos, hogy csak a bőrig vágjuk a halat, mert így nem esik szét.

A halszálkák támadását meg lehet előzni az óvatos és tudatos fogyasztás. 

Ez magában foglalja a kis falatokra való vágást, a lassú rágást és a halhús alapos vizsgálatát minden falat előtt. A halevésnél külön figyelmet érdemelnek az idősek, illetve a gyerekek is, de alkoholos befolyásoltság alatt is jellemzően óvatlanabb az ember.

Ha mégis megtörténik a baj, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és ne próbálkozzunk a közkeletű házi praktikákkal, mert abból csak még nagyobb lehet a baj.

Ne próbáljuk nagyobb falat kenyérrel, főtt burgonyával lejjebb tolni a szálkát, a citromlé, az ecetes víz és egyéb savas italok sem fogják feloldani a szálkát. Ha egy korty víz megivása után nem javul a helyzet, akkor azonnal a fül-orr-gégészetre vagy a sürgősségire kell menni.

Szenteste erre a karácsonyi menüsorra esküsznek a magyarok

Hiába drágul szinte minden élelmiszer, a lakosság ragaszkodik a jól bevált ételekhez. Felmérésünkből úgy tűnik, az iskolai végzettség egyenesen arányos az elfogyasztott étel mennyiségével. Erről itt írtunk >>>