A 2024 első féléves adatai alapján a Használtautó.hu összeállította a hazánkban legnépszerűbb autók tízes toplistáját. Egyúttal azt is megnézték, mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között, vagyis mennyire értéktartóak a 6000 km futásteljesítmény feletti (használtnak tekintendő) és alatti (újnak/szalonautónak tekintendő), de minden esetben 5 évnél fiatalabb modellek.

A legfrissebb adatok alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy

a vizsgált időszakban, csupán 34 százalékos árkülönbséggel, a Suzuki Swift és az Opel Corsa veszít a legkevesebbet az értékéből.

A lista másik végén az Opel Astrát (105 százalék), a Ford Focus-t (92 százalék) és a Volkswagen Passatot (88 százalék) találjuk. Vagyis ezen modellek esetében lehet a legtöbbet spórolni egy-egy jó állapotban lévő használt darab megvásárlásával.

„Úgy tartja a városi legenda, hogy amint kikanyarodunk a szalonból egy drágább luxusautóval, már a felét sem éri. Mostani adataink alapján viszont mindenképpen meglepő, hogy a kisebb népautók néhány éves korukig milyen szépen tartják az árukat. Ennek az lehet az elsődleges oka, hogy ebben a kategóriában egyre kevesebb az új modell, mivel a gyártók a kisebb árrések és nyereség miatt egyre inkább kivezetik őket a kínálatból. Vásárlói oldalról viszont továbbra is nagy rájuk az igény” – emelte ki Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Íme a TOP 10 legnépszerűbb autó, valamint az új és használt ára közti százalékos különbség:

  1. Opel Astra 105 százalék
  2. Volkswagen Golf 54 százalék
  3. Suzuki Swift 34 százalék
  4. Ford Focus 92 százalék
  5. Volkswagen Passat 88 százalék
  6. BMW 3-as sorozat 74 százalék
  7. Skoda Octavia 75 százalék
  8. BMW X- sorozat 62 százalék
  9. BMW 5 sorozat 85 százalék
  10. Opel Corsa 34 százalék.