Robin Sharma kanadai író órára pontosan meghatározta, mikor kell reggelente felkelnünk, ha a legnagyobb hatékonyságot szeretnénk elérni. Nemcsak az időpont fontos, hanem az is, hogy mit kell tennünk a felkelés utáni első órában.

A Dívány cikkében arról ír, hogy Sharma egy egész könyvet szentelt a témának, amely Hajnali 5 óra Klub címmel jelent meg és világszerte több mint 17 millió példányban kelt el.

A könyv nyomán elindult mozgalom azonban nem csak arról szól, hogy 5 órakor kell felkelni, hanem egy olyan napi rutin kialakításáról is, amely segíti a koncentrációnkat és növeli a teljesítőképességünket. Ez lehet meditáció, jóga vagy hajnali futás, ezek a kora reggeli rituálék ugyanis megalapozzák a napunkat. 

A hajnali 5 és 6 óra közötti időszakot Sharma a „győzelem órájának” nevezi, amit a lehető leghasznosabban kell eltölteni. Ezért három 20 perces szakaszra osztja fel, és minden szakaszt egy adott tevékenységnek szentel.

Az író azt javasolja, hogy 5:00 és 5:20 között mindig végezzünk valamilyen erőteljes testmozgást; majd 5:20 és 5:40 között jön a meditáció és a naplóírás időszaka, 5:40 és 6:00 között pedig az olvasás vagy a tanulás ideje van.

A győzelmi órája után pedig azt javasolja, hogy azonnal kezdjünk hozzá az adott nap legfontosabb feladatához, és dolgozzunk legalább 90 percet. A hajnali 5 órás felkeléshez a lefekvés időpontján is változtatni kell, amit így érdemes 21 órára tenni a megfelelő alvásmennyiség elérése érdekében.

Ezért nem tudnak aludni a magyarok nyáron

Évente átlagosan 44 óra alvásvesztést okoz a globális felmelegedés egy nemzetközi tanulmány szerint, a magyarok pedig kifejezetten rosszul viselik a kánikulát.