A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint előremutató megoldásokat kínál a Belügyminisztérium szűrővizsgálatokról készült koncepciója, amiről az Economx írt elsőként.

A HGYSZ ugyanakkor azt nehezményezi, hogy a koncepció nem tartalmaz semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogyan vehetnek részt tevékenyen a  gyógyszertárak a szűrőprogramok lebonyolításában, valamint az abban való részvételre ösztönző kommunikációban, tájékoztatásban. 

A gyógyszerészek nagyon sok pácienssel találkoznak

Mint írják, évente 115 millió találkozás történik a lakosság és a gyógyszerészek, azaz egészségügyi szakemberek között.

Úgy vélik, hogy ez a jelentős szám, valamint a társadalom és a gyógyszerészek között fennálló bizalom megfelelő alapot jelent arra, hogy a gyógyszertárak  is részt vegyenek a szűrővizsgálatokra vonatkozó tájékoztató és edukációs tevékenységekben. 

Javasolják, hogy a gyógyszerellátás területén működő szakmai szervezetek bevonásával az egészségügyi kormányzat tekintse át a gyógyszertárak részvételének lehetőségeit is a szűrővizsgálatok terén.

A HGYSZ azt javasolja, hogy nyissanak az EESZT-ben egy terápiamenedzsment funkciót, valamint a gyógyszerész és kezelőorvos közötti kommunikációs felületet is.

A törvényi előírások alapján a gyógyszertárak  egészségügyi feladatai közé tartozik a betegségek megelőzését szolgáló, a betegekkel történő együttműködést megvalósító felvilágosító, tanácsadó szolgáltatás, a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése, követése, valamint a prevencióban, népegészségügyi programokban való részvétel. 

A gyógyszerellátás aktív szereplőjeként a HGYSZ úgy véli, hogy a gyógyszertárak kiemelt feladata a betegségmegelőzés és lakosság egészségmegőrzésének erősítése. Meggyőződésük, hogy a gyógyszertárak, mint az egészségügy legtöbb beteg-szakember kapcsolattal rendelkező résztvevői a gyógyszerészi gondozás keretein belül jelentős mértékben hozzá tudnak járulni minden olyan tevékenységhez, amely ezeket a célokat szolgálja. 

A HGYSZ szerint a gyógyszertárak az alábbi módon vehetnének részt a szűrőprogramokban:

A metabolikus szindróma:

A koncepció a szív- és érrendszeri betegségeket a legfőbb halálozási okként említi, ennek ellenére a koncepció csak nagyvonalakban foglalkozik ezek megelőzésével. Az egyes szűrővizsgálatok javasolt szakmai fejlesztési irányairól szóló szakaszban foglaltak alapján valamennyi 25, 45, 65 éves korú lakos az adott évben meghívásra kerül állapotfelmérés, kockázatbecslések és vizsgálatok elvégzése céljából. A rendelkezésre álló források függvényében a szolgáltatás 25 éves kortól fokozatosan 5 évenkénti gyakoriságra bővítendő. Ezen a területen hatékonyabb szűrőprogramok elindítására lenne szükség. A szív- és érrendszeri betegségeknek több kiváltó oka is lehet, amelyeknek időben történő azonosítása rendkívül fontos a betegség sikeres kezelése érdekében. Ennek megfelelő és eredményes eszközei a metabolikus szindróma tünetegységet célzó szűrések. 2008-ban indult a Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Gondozási Program, melyhez a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság összeállította a szükséges protokollokat. Ennek keretein belül számos gyógyszerész végezte el a szükséges továbbképzéseket, és sok gyógyszertár alakította ki a megfelelő tárgyi feltételeket.

A program befejeződése óta ezek a szűrések sajnálatos módon nem állnak rendelkezésre a gyógyszertárakban. Javasolják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő időben történő azonosítása érdekében induljon újra a Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Program.

A diabétesz (cukorbetegség) visszaszorítását célzó központi megelőző programok:

Magyarországon sokan szenvednek cukorbetegségben, ráadásul jelentős részük a betegeknek felfedezetlen, így a lakosság körében ezen betegség felfedezése és a kellő időben való terápia megkezdése kulcsfontosságú.

A Nemzeti Diabéteszstratégia összeállítása idén tavaszán kezdődött, és az eddig közzétett tájékoztatás szerint a diabétesszel élők helyzetének javítására mellett a megelőzés is a stratégia kiemelt elemei közé tartozik. Szorgalmazzák, hogy a  közforgalmú gyógyszertárakat vonják be a 2. típusú  cukorbetegség szűrővizsgálataiba. 

A lakosság ösztönzése:

A koncepció a fejlesztési javaslatok keretein belül összegyűjtötte azokat az elemeket, amelyek többek között a lakosság ösztönzésére vonatkoznak a részvételi hajlandóság növelését illetően. A koncepció nem vonja be a gyógyszertárakat a szűrőprogramokra vonatkozó tájékoztatásba sem – hívja fel a figyelmet a HGYSZ a javaslatai között.