A holland kormány nemzetbiztonsági okok miatt tovább szigorítja az EU-n kívülre irányuló mikrochipexportra vonatkozó korlátozásokat, a döntés közvetlenül érinti a holland ASML technológiai óriásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket.

Az exportkorlátozás kizárólag a mikrochipekre finom részleteket nyomtató mély ultraibolya (DUV) litográfiai rendszereinek értékesítését érinti. Az ASML a chipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fejlesztője és a többi között a Samsung és az Intel egyik fontos beszállítója.

Az Egyesült Államok korábban a kínai chipgyártók fejlett technológiához való hozzáférésének korlátozására irányuló kampánya részeként, Kína technológiai és katonai fejlődése lassítása érdekében korábban jogot követelt ezen eszközök szabályozására.

Reinette Klever külkereskedelemért felelős holland miniszter szerint a döntés a holland nemzetbiztonsági érdekeket szolgálja.

Úgy látjuk, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően több biztonsági kockázatot rejt ezeknek a speciális eszközöknek az exportja, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben

 – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy Hollandia egyedülálló, vezető pozícióval rendelkezik ezen a területen, ami bizonyos felelősséggel jár. A holland félvezetőiparnak tudnia kell, hogy mire számíthat. Körültekintően és célzottan jártunk el, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a globális kereskedelmi áramlások és értékláncok megzavarását – olvasható a miniszter sajtóközleményében.

A kormány a kérelmeket eseti alapon fogja elbírálni, tehát átfogó exporttilalom nincs érvényben. Az intézkedés a Hollandiából az EU-n kívüli célállomásokra irányuló exportra vonatkozik.

Az ASML sajtóközleményében azt írta, mivel technikai változásról van szó, a bejelentésnek várhatóan nem lesz hatása a cég idei év pénzügyi kilátásaira.

A holland kormány már korábban, 2020-ben is korlátozta egyes műszaki termékek exportját Kínába.

A holland parlament alsóházának főbb pártjai azt szorgalmazzák, hogy a kormány tegyen többet az Európán kívülről munkaerőként érkező migránsok számának korlátozása érdekében, főleg azokénak, akik más uniós országokon keresztül érkeznek Hollandiába - ezzel is bekerült az ország a világsajtóba.

Az EU-n kívüli migráns munkavállalók „kölcsönzését” az uniós szabályok nem tiltják. Az unión kívüli országokkal kötött megállapodások lehetővé teszik, hogy a nem EU-tag – úgynevezett harmadik – országokból származó munkavállalókat egy másik EU-tagállambeli munkaközvetítő ügynökségen keresztül vegyenek fel, mielőtt Hollandiába érkeznek dolgozni. Az ilyen ügynökségek ideiglenesen munkavállalókat helyezhetnek ki másik EU-országbeli projektekhez.