A holland sörgyártók szövetsége legfrissebb adatai alapján 2019-ben az összes eladott sör 5,8 százaléka volt alkoholmentes.  2023-ban ez a mutató már 7 százalék volt, a sörfőzők pedig 2030-ban 10 százalékos arányra számítanak - számolt be az Euronews. 

Ezt támasztják alá a Circana piackutató adatai is, miszerint a holland szupermarketekben kapható sörök közül már minden tizenkettedik alkoholmentes.

A sörgyárak megpróbálják követni az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok iránti megnövekedett érdeklődést, van, amelyik már kimondottan ebből szerzi bevételeinek döntő részét.  Az utrechti Van de Streek Bier-ben Ronald van de Streek és testvére, Sander 2017 óta főz ​​sört, és jelenleg óránként körülbelül 900 litert készítenek. Míg kezdetben csak alkoholost sört főztek, mára a termelés több mint 60 százaléka alkoholmentes. Ez alatt minden olyan italt érteni kell, amelynek alkoholtartalma nem éri el a fél százalékot.

„Az alkoholmentes sör tavaly drágább lett, mert megemelkedett a cukoradó. Ennek ellenére az eladásaink növekedtek"

– mutatott rá a tulajdonos.

Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Meint Waterlanden, a holland sörgyártók egyesületének munkatársa is, aki szerint az alkoholmentes sör egyre népszerűbb.

„Ez leginkább annak köszönhető, hogy a minősége sokat javult az elmúlt években, jobb lett az íze. Emellett az alkoholmentes sör a kiegyensúlyozott életmódhoz is illik. Az emberek manapság jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek és mit isznak”.

Egyre több diákszövetség is jobban odafigyel az alkoholmentes sörre. Tavaly valamennyi eindhoveni diákszövetség aláírt egy nyilatkozatot, miszerint megpróbálnak fellépni a túlzott alkoholfogyasztás ellen. 

„Nem várom el, hogy az alkohol teljesen eltűnjön a társadalmunkból. De azt is el kell fogadnunk, ha valaki úgy dönt, nem iszik alkoholt. Legyen természetes az is, ha a kocsmában valaki 0,0 százalékos sört fogyaszt"  – fogalmazott Silke Smit, a város diákja.