Az Ikarus első külföldi közbeszerzési sikere még tavaly kezdődött, amikor is a lengyel Szczecinek város öt darabos tenderét a székesfehérváriak nyerték el.

A 2023 augusztusában aláírt szerződés szerint a magyar buszgyártó 13,124 millió zlotyiért, azaz átszámolva 1,2 milliárd forintért szállít le öt, tisztán elektromos meghajtású buszt ez év augusztusáig – ismertette a Totalcar. 

A buszokhoz tartozó töltőberendezéseket a város a lengyel Ekoenrgetykától veszi, amely konzorciumban indult a magyar buszgyártóval.

A 12 méter hosszú Ikarus 120e típusú buszok összesen 86 utast szállíthatnak, közülük 27+2 utas tud helyet foglalni. A járműveken USB töltők, fedélzeti WiFi és korszerű utastájékoztató rendszer szolgálja az utasok kényelmét. 

Az Ikarus honlapján olvasható információk szerint Szczecinek kiemelkedő példát mutat a tömegközlekedés népszerűsítése és zöldítése terén, hiszen a városban mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés. Emellett pedig a város a már meglévő 10 elektromos buszból álló állományát bővíti tovább az Ikarus zéró emissziós buszaival, amelyek megérkezésével a legrégebbi belsőégésű járműveket kivonják Szczecinek utcáiról.

Az új Ikarusok a tervek szerint augusztus 1-től állnak forgalomba.