Az IMF figyelmeztetett, hogy a világ számos jelentős gazdaságában a vártnál lassabban hűl az infláció, ami a globális növekedésre nézve potenciális kockázatot jelenthet, amennyiben a kamatlábak még hosszabb ideig magasabbak maradnak.

A hitelintézet a kedden publikált világgazdasági kilátásaiban kiemelte a makacs szolgáltatási inflációt, elsősorban a magasabb bérek miatt. Rámutatott továbbá arra is, hogy a kereskedelem és a geopolitikai feszültségek milyen árnyomást okoznak, főként az olaj esetében.

A publikáció alapján az IMF úgy látja, hogy a szolgáltatási árak inflációja hátráltatja a dezinfláció terén elért haladást, amely a monetáris politika normalizálását is megnehezíti.

Hozzátették, hogy az infláció felfelé irányuló kockázatai ezáltal megnövekedtek, emiatt pedig felmerül az esélye annak, hogy a kamatlábak tartósan magasak maradnak – írja a Bloomberg.

Mindezek ellenére a Valutaalap úgy véli, hogy a világgazdaság továbbra is a ‘soft landing‘ felé tart.

A jövő évi növekedési kilátásokat 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra emelte, míg az ideit változatlanul 3,2 százalékon hagyta. A globális növekedés közel felét adó Kínára és Indiára vonatkozó kilátásait felfelé módosította, és az euróövezetben is élénkülést vár.

Még nem dőlhetünk hátra: nem szabad korai sikert hirdetni az infláció fölött

A Magyar Nemzeti Bank nem reagál túl egy-egy friss makrogazdasági adatot, a trendszerű elmozdulások alapján határozza meg monetáris politikáját – derült ki Virág Barnabás előadásából. A jegybank alelnöke szerint az infláció elleni harc még messze nem ért véget.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→