A jegybank elnöke Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési frakcióvezetőjének azon kérdésére reagált, hogy „Milyen mértékű inflációt generál a tranzakciós illeték megemelése”.

Matolcsy György, válaszában azt írta az MNB számításokat végzett az illetékemelkedés várható inflációs hatására vonatkozóan, és arra jutottak, hogy a lakossági díjak emelkedése közvetlenül, a vállalati banki költségek emelkedése pedig közvetett módon befolyásolja az inflációt.

A közvetlen hatások csak 2025 elejétől jelentkezhetnek, miután a hitelintézetek és pénzforgalmi szolgáltatók a megemelt illetéket a fennálló szerződések esetén 2024. év végéig nem háríthatják át a lakossági fogyasztókra

fogalmazott.

Ennek alapján a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az illeték emelkedése idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt – írta Matolcsy.

Újabb extra teher a bankoknak, amit megint mi fogunk megfizetni

Augusztustól jelentősen megemelkedtek a banki tranzakciós illetékek, októbertől pedig egy újat is bevezetnek. Ezeket a bankoknak kell megfizetniük, de végső soron az ügyfelekre kénytelenek hárítani. Cikkünkben áttekintjük, milyen szabályok vonatkoznak a különböző banki tranzakciókra.