Érdemes megfontoltan, és a szó szoros értelmében körültekintően, sőt körülszaglászóan és körülfülelően dönteni egy ilyen horderejű beruházásnál. Ne csak az ingatlan állapotát vizsgáljuk meg, hanem azt is, kik a szomszédaink és milyen környéken akarunk ingatlant vásárolni.

A rossz szomszédság jelentős értékcsökkentő tényező lehet  – mondta el a Díványnak Magyari Éva ingatlan- és home staging szakértő. Rossz benyomást kelt például, ha a szomszédos családi ház udvarára pillantva valaki azt látja, hogy a felhalmozott lomok miatt iszonyú rendetlenség van.

De kellemetlen lehet az is, ha szellőztetés közben a nyitott ablakon mindig állatszag jön a szobába. Annak sem örül mindenki, ha a hálószobából vagy a nappaliból egy temetőre lát.

Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy minden, ami zajos, hangos, büdös, és ott van a közvetlen közelben, vagyis 100-200 méteren belül, az rontja egy ingatlan értékét. Lehet ez például egy étterem, egy kocsma, vagy bármilyen vendéglátóipari egység.

Különösen zavaróak lehetnek azok a szolgáltatók, amelyeknek van teraszuk vagy udvaruk, ahová ki lehet ülni, esetleg a vendégeik hangoskodnak. 

A nagyon közel lévő gyárak is redukálhatják egy ingatlan értékét, főleg akkor, ha ezek a létesítmények együtt járnak valamilyen vegyi szennyezettséggel – jelezte a szakértő. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy közelben lévő gyár nincs feltétlenül negatív hatással egy ingatlan értékére, hiszen a létesítmények munkaerőigénye akár értéknövelő tényező is lehet. 

Annak sem biztos, hogy sokan örülnek, ha autópálya vagy nagy forgalmú főút van az otthonuk közelében. Ez nemcsak a zaj-, hanem a légszennyezés miatt sem előnyös. Napjainkban a mobiltornyok, a mobilátjátszó állomások is sokakat elriasztanak az ingatlanvásárlástól potenciális egészségkárosító hatásuk miatt. 

„A felsorolt értékcsökkentő tényezők jó része szubjektív megítélés alá esik. Van, akit egyáltalán nem zavar, ha egy temető szomszédságában él, míg más aggódik amiatt, hogy egy nagyfeszültségű vezeték húzódik a háza közelében, vagy egy zajos autópálya fut a kert végében. Vannak, akik roppant alaposak, és ellenőrző listával veszik szemügyre a megvásárolandó ingatlanokat, míg mások nem ennyire tudatosak, lazán állnak hozzá, és a szívükre hallgatnak. Mindezek a tényezők azonban befolyásolhatják az ingatlanvásárlók döntését és az ingatlanpiacot” – mondja az ingatlanszakértő.