Mészáros Csaba, a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója már korábban bejelentette, az iskola vezetősége úgy döntött, az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába kötelezi őket erre rendelet. 

Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás

 –  idézte az iskola honlapján közzétett bejegyzést a Telex.

Az iskola vezetése szerint „életszerűtlen” lenne leadni a mobilokat tanítás előtt, mert bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz.

Közben az iskola a Facebook-oldalán reagált a kirúgásra, ebben azt írták,
megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültek arról, hogy az intézmény igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolánkat, felmentették. Mindez a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történik – tették hozzá. "A felmentés tényét, annak indoklását és módját elfogadhatatlannak tartjuk" – fogalmaznak.

Két tüntetés is lesz, egyet szerveznek szeptember másodikára, a Belügyminisztérium épülete elé, a másikat pedig ma estére a Madách Gimnázium épülete elé.

A gimnázium házirendje eddig is tartalmazta a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait.

Az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról szóló rendelet augusztus 8-án jelent meg. A jogszabály érinti az általános iskolákat 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokat 5–12. évfolyamig, valamint a szakgimnáziumokat 9–13. évfolyamig.

A rendelettervezetet korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete átgondolatlannak és kidolgozatlannak nevezte, a Civil Közoktatási Platform szerint pedig hemzseg a hibáktól. Szerintük a kormánynak figyelembe kellett volna venni a tiltakozásokat és a kritikákat, de ennek ellenére változatlan formában jelent meg a szabály, amely az iskolákban tiltja, illetve korlátozza a mobiltelefonok használatát. A civilek kifogásait és javaslatait itt foglaltuk össze, amit annak fényében érdemes elolvasni, hogy jövő hét hétfőn már megkezdődik a tanév >>>

Sulimobil: már a franciák szerint sem kéne bevinni az okostelefont az iskolákba

Franciaország megpróbálja betiltani a mobiltelefonok használatát az iskolákban a 15 év alatti tanulók számára, és ha beválik, akkor januártól országosan bevezethetik. Összefoglalónkban azt is elolvashatják, hogy az uniós országok milyen lépéseket tettek eddig >>>