A statisztikák szerint az Európai Unióban mintegy 8,4 millió embernek ad munkát az infokommunikációs  iparág, de ezen a területen csak 18,5 százalék a nők aránya. Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet: az IKT-szektorban dolgozók mindössze 12,3 százalékát teszik ki a női munkavállalók.  A PROGmasters tapasztalatai és júniusi kutatása alapján azonban éppen az egyik legkeresettebb informatikai szakmában kiugró a nők aránya.

Az IT képzőközpontnál az elmúlt négy évben végzett 133 szoftvertesztelő 47 százaléka, míg a partnercégeinél dolgozó tesztelők körülbelül 40 százaléka nő.

Ráadásul a női tesztelők majdnem fele (48 százaléka) rendelkezik már legalább 2–3 év, azaz minimum medior szintű tapasztalattal  – derül ki a kutatásból, amelyet az Index ismertetett

A felmérésben a képzőközpont partnercégei – többek között az OTP Bank, az UNIQA Raiffeisen Software Service Kft., továbbá a Rheinmetall és a 4iG közös informatikai vállalata, a Rheinmetall 4iG Digital Services Kft., valamint az i-Cell Mobilsoft Zrt. – vettek részt, amelyek összesen nagyjából 240 szoftvertesztelőt foglalkoztatnak.

A tesztelők feladata, hogy a programozók által készített alkalmazások, szoftverek hibátlan működéséről megbizonyosodjanak, illetve ellenőrizzék, hogy az elkészült program – például egy orvosi vagy egy repülőgép-karbantartási szoftver, vagy egy távközlési eszköz programja – megfelel-e a felhasználók igényeinek.

Ebben a munkakörben tehát elengedhetetlen a precizitás és az empátiakészség is, hiszen a tesztelőknek mások munkájára kell visszajelzést adniuk.

Arra a kérdésre, hogy a cégek támogatják-e valamilyen módon a női munkavállalók előléptetését, a legtöbb partnercég azt válaszolta, hogy nem alkalmaz pozitív diszkriminációt. Vannak azonban olyan cégek is, amelyek például mentorálással, képzésekkel vagy a GYES utáni visszatérésnél részmunkaidő biztosításával segítik a nők vezetővé válását.

A PROGmasters statisztikái szerint az 5 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan bruttó 530 ezer forintot keresnek havonta a szoftvertesztelőként végzettek. 

A medior, tehát jellemzően 2–3 év tapasztalattal rendelkező szoftvertesztelők átlagosan bruttó 848 ezer forintot keresnek, míg a 4–7 éves szakmai múlttal rendelkező senior tesztelők már átlagosan bruttó 1,14 millió forintot visznek haza havonta.

A kutatás arra is kitért, hogy a cégek tervezik-e a szoftvertesztelők létszámának bővítését. Erre a kérdésre minden második vállalat felelt igennel felelt.