Japánban rekordszámú, kilenc jelölt jelentkezésével csütörtökön megkezdődött a verseny, hogy ki kerüljön a távozó Kisida Fumio jelenlegi kormányfő helyére a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és a kormány élén.

Az LDP elnöki posztjára az esélyesebb jelöltek között van a 67 éves Isiba Sigeru volt védelmi miniszter és Koidzumi Sindzsiro volt környezetvédelmi miniszter, az egykori japán miniszterelnök Koidzumi Dzsunicsiro fia.

A jelöltek között két nő is van. Egyikük a 63 éves Takaicsi Szanei gazdasági biztonsági miniszter, aki az LDP konzervatív szárnyát képviseli. Rendszeresen látogatja a japán háborús halottaknak – köztük elítélt háborús bűnösöknek – szentelt Jaszukuni szentélyt. Ugyancsak jelölt a jelenlegi külügyminiszter, a 71 éves Kamikava Jóko. Japánnak még sosem volt női miniszterelnöke.

A választást szeptember 27-én tartják.

A japán politikai rendszer szerint a belső választás győztese egyből a kormányfő utódja lesz. A jelenlegi miniszterelnök augusztus 14-én jelentette be, hogy nem indul újra a pártelnöki és így a kormányfői posztért. A 67 éves Kisida 2021 októberében lépett hivatalba. Népszerűségét az elszabadult infláció és az LDP-t megingató politikai-pénzügyi botrányok tépázták meg.