Jelentős hatással van az éghajlatváltozás a nyugat- és közép-afrikai kakaótermelésre, amely a globális termelés több mint 70 százalékát teszi ki – írja az Agroinform.

Nyugat-Afrika kulcsfontosságú kakaótermelő régiójában az évek óta tartó rossz időjárás, tetőzve a kakaóbab érett hajtásainak vírusával már az elmúlt időszakban is megnehezítette a termelést. Ennek köszönhetően 

2024 eleje óta több mint kétszeresére nőtt a kakaó ára, decemberben pedig rekordot döntött, tonnánként 12 646 dollár lett. 

Márpedig a jövőre nézve sem jobbak a kilátások. 

A Wageningeni Egyetem most közzétett kutatásában megállapította, hogy

2060-ra az Elefántcsontparton jelenleg kakaótermesztésre szánt földterületek akár fele is alkalmatlanná válhat e célra, ami pedig a termelés radikális csökkenéséhez vezethet.

Meglátásuk szerint Ghána szintén veszítene az optimális termőterületeiből,  míg Nigéria és Kamerun potenciálisan bővíthetné területeit, 40, illetve 60 százalékkal növelve a termelését. Ez azonban veszélyezteti az ökoszisztémát, különösen Kamerunban, ahol a kakaót gyakran a korábbi erdők területén termesztik.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy átfogó és összehangolt megközelítésre van szükség a jelenlegi termesztési régiók kiigazításához, hogy elkerülhető legyen az erdőirtás és hatékonyabba tuják védeni a környezetet.

Úgy vélik,

a jobb talajgazdálkodás és az agrárerdészet segíthet a hozamok növelésében és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelésében. 

Ez különösen fontos a korlátozott erőforrásokkal rendelkező kistermelők számára - mutat rá a gismeteo.ru,