A befektetők egy lehetséges Kamala Harris elnöki adminisztráció piaci következményeit mérlegelik, amely nyomást gyakorolhat a vállalati nyereségre a magasabb adók révén, miközben a fogyasztói cikkekre koncentrál és fellendíti a napenergiát.

A Reuters cikke szerint a befektetők piacokról alkotott véleményét jellemzően olyan tényezők határozzák meg, mint a gazdaság állapota és a kamatlábak pályája, azonban azok a kérdések is sokat nyomnak a latba, hogy Harris hogyan közelítené meg a közpolitikát, a szabályozást és az adózást.

Hétfőn Harris azt javasolta, hogy 21-ről 28 százalékra emeljék meg a társasági adókulcsot, amit kampányában úgy indokolt, hogy ez „biztosítja, hogy a milliárdosok és a nagyvállalatok méltányos részesedést fizessenek”.

A terv éles ellentétben áll Donald Trump politikájával, aki elnökként 35-ről 21 százalékra csökkentette a társasági adó kulcsát, most pedig más adókedvezményeket is állandósítani akar.

A társasági adókulcs minden egyes százalékpontos változása valamivel kevesebb, mint 1 százalékos elmozdulást jelent a S&P 500 eredményében a Goldman Sachs stratégái szerint.

Mindennek, ami csökkenti a bevételeket, negatív hatással kell lennie a tőzsdére

– mondta Peter Tuz, a Chase Investment Counsel elnöke.

Harris a múlt héten egy tervet vázolt fel az élelmiszerek árkivágásának betiltására, emellett pedig az egészségügyi költségek csökkentését is szorgalmazza.

Lori Calvasina, az RBC Capital Markets globális részvénystratégiai kutatási részlegének vezetője egy e heti feljegyzésében arról írt, hogy ezek a javaslatok jelentős hatást gyakorolhatnak a fogyasztási cikkekre és az egészségügyi részvényekre.

Harris a múlt héten ígéretet tett arra is, hogy bevezeti a gyermekek után járó adókedvezményt, ami azonban „jelentős mértékben növelheti a fogyasztói kiadásokat” Garrett Melson, a Natixis Investment Managers Solutions portfólióstratégája szerint. Az ilyen költések különösen a kiskereskedők és más fogyasztói területek hasznára válhatnak a szakértő szerint.

King Lip, a BakerAvenue Wealth Management vezető stratégája arra számít, hogy a Joe Biden alatt elindított, tiszta energiával kapcsolatos kezdeményezések a Harris-kormányzat alatt is folytatódnának, ami megkönnyebbülést jelenthet a napenergiával foglalkozó vállalatok részvényeinek.

Kamala Harris lehet az új elnök, már nem Trump vezeti a méréseket

A demokraták elnökjelölő konvenció előestéjén közölt adatok szerint a Biden-adminisztráció alelnöke a regisztrált és a valószínű szavazók körében is jobban áll.