A befektetési piacon az idei év legnépszerűbb szolgáltatása a tartós befektetési számla (TBSZ):

ezzel különleges konstrukcióval elkerülhető a 15 százalékos kamatadó és kamatjövedelmekre 2023 közepe óta kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho). 

Az így összesen 28 százalékos levonás fájdalmasan érinti a kisbefektetőket, nem meglepő, hogy egyre többen lépnek, és mentik meg a megtakarításukat az állami sarctól. Ezt veszélyhelyzeti rendelettel ugyan ideiglenesen vetették ki, de most augusztustól véglegessé vált, mivel bekerült a kötelezettség a szocho-törvénybe. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint

  • az első félévben mintegy 58 ezer új TBSZ számlát nyitottak a magyarok,
  • a szocho bevezetése óta pedig már 83,5 ezret, ezzel a TBSZ-ek száma 357 545-re emelkedett. 

A történelmi csúcstól ez még elmarad, hiszen 2017 végén 360 ezer fölött tetőzött az ilyen értékpapírszámlák száma, de annyira népszerű a termék, hogy hamarosan valószínűleg megdönti a rekordot, hiszen az idén megnyitott értékpapírszámlák kétharmada valamilyen adókedvezményes konstrukció - olvasható a Bank360 elemzésében. 

TBSZ-eken az első félév végén 5367 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a magyarok, másfélszer annyit, mint egy évvel ezelőtt, a szocho kivetése előtt.

A 2019 júniusától kibocsátott magyar állampapírokon elért nyereség kamatadó- és szocho-mentes, vagyis igazából csak a többi értékpapírt érdemes TBSZ-en tartani.

A magyar kisbefektetők a magyar állampapírokon túl hazai és külföldi értékpapírokban mintegy 16 ezer milliárd forintot tartottak június végén, vagyis ennek az állománynak a harmada már TBSZ-en lehetett.

Egy átlagos ügyfél jelenleg 15 millió forintot tart TBSZ-en, de ez a konstrukció nem csak a vagyonos privátbanki és prémium ügyfélkör számára érhető el, hiszen már 25 ezer forintnyi befektetéssel meg lehet nyitni a számlát.

  • A TBSZ futamideje 1+5 év.
  • A megnyitás esztendeje a gyűjtőév, amelynek végéig szabadon tehet be friss pénzt az ügyfél a számlára.
  • Ezt követően a számlát lezárják, az azon lévő értékpapírokkal viszont továbbra is lehet kereskedni. 

Részkivételre három év után van lehetőség, ekkor már csak 10 százalék a kamatadó. Teljes adómentessé 5 év után válik az értékpapírok nyeresége, az ötödik év végén a számla automatikusan megszűnik, ha csak nem nyilatkozik az ügyfél arról, hogy újraindítja.

A Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (NYESZ) fokozatosan vesztett népszerűségéből, tavaly őszre alig 89 ezer maradt,

idén újra erőre kapott, a félév végén már megközelítette a 93 ezret; NYESZ-en 538 milliárd forintnyi értékpapírt tartanak most a befektetők, vagyis egy átlagos számlaegyenleg 5,8 millió forint körül van.

A NYESZ még nagyobb adókedvezménnyel kecsegtet, mint a TBSZ, hiszen az adott évi befizetésekre személyi jövedelemadó-kedvezmény is kérhető, amelynek mértéke 20 százalék, maximum 100 ezer forint, vagyis már évente 500 ezer forinttal maximalizálni lehet a visszatérítést.

A kivétel szabályai viszont szigorúbbak, csak a nyugdíjkorhatár elérése, vagy minimum tíz év várakozás után lehet adómentesen felvenni a NYESZ-ről a pénzt. Aki korábban szeretne hozzájutni, annak nemcsak a kamatadót és a szochót kell megfizetnie, de az igénybe vett szja-kedvezményeket is bevasalhatják rajta.