Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint az éghajlati viszonyok és a tápnövények elérhetősége miatt számos EU-tagállamban kedvező lehet a helyzet az afrikai fügelégy megtelepedéséhez. Ahol ez megtörténik, ott várhatóan komoly gazdasági hatással lesz a gyümölcstermesztésre, főleg a füge- és eperkultúrák tekintetében.

Hivatalosan egyelőre nincs jelen Magyarországon az afrikai fügelégy (Zaprionus indianus), de Európa több országát (Ciprus, Málta, Portugália, Spanyolország, Ausztria, Franciaország, Olaszország) már bevette, tehát bármikor megjelenhet hazánkban is - hívta fel a figyelmet szakemberek jelzése alapján az Agroinform.

Neve ellenére a fügelégy nem fajspecifikus kártevő, tehát nem kizárólag egy gazdanövénye van, hanem körülbelül 80. Ezek között a füge is szerepel olyan más gyümölcsök mellett, mint az őszibarack, eper, málna, szeder, nektarin, szilva és szőlő.

Miután e gyümölcsök közül hazánk többet is importálni szokott,  ez eleve behurcolási lehetőséget biztosít az afrikai fügelégy számára.

Bár egyes vélemények szerint a mérsékelt égövön nem tud áttelelni, de van olyan tanulmány is, amely szerint a légyfajok képesek alkalmazkodni a környezeti tényezőkhöz és megváltoztatni a hidegtűrésüket.

Az afrikai fügelégy megjelenésében és méretében is sok hasonlóságot mutat a hazánkban már országos elterjedtséget mutató pettyesszárnyú muslicával, de a fejtől a potrohig hosszában átfutó, majdnem párhuzamos vonalak miatt jól elkülöníthető attól. Az afrikai fügelégy főként másodlagos kártevő, amely tojásait – alkalmanként akár 60-70 darabot is – érett gyümölcsökön lévő mechanikai sérülésekre teszi le - magyarázza blogjában Medve Zsolt szakember.

Ez a légyfaj tehát a gyümölcslegyek többségéhez hasonlóan az érett, illetve erősen túlérett gyümölcsöket részesíti előnyben.

Az őszibarack, eper, nektarin, szilva, szőlő és fügeesetében ugyanakkor fennáll az elsődleges kártétel veszélye is, mivel azoknak a héját/bőrét képes felsérteni a kikelő lárva.

Az afrikai fügelégy a muslicákhoz hasonlóan rendkívül nagy számban tud megjelenni, és a szaporodásukhoz alkalmas állapotban lévő gyümölcsöket szinte teljesen be tudják lepni.