Továbbra sem szivárgott ki semmilyen adat arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium összesen mennyi, 45 évesnél idősebb katonát küldött el a seregből, ám a Népszava szakmai forrásai szerint ezres nagyságrendről van szó.

Lényegében féloldalas amerikai katonai modellt valósított meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter – fogalmazott egyikük, aki elmondta, a katonák legalapvetőbb munkakörülményeit egy tollvonással bármikor felülírhatják, miközben a hadseregnél nincs szakszervezet sem, amely felszólalhatna az állomány jogaiért.

Csakhogy az amerikai hadsereg jóléti juttatásokat is ad.

A katonai állás ugyanolyan bizonytalanná vált, mintha egy multicégnél lennének, de nem látszanak ennek a változásnak az előnyei – vélekedett a forrás.

Eddig hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy a katona akár kockára teszi az életét, miközben messze nem keres annyit, mint egy versenypiac cégnél, de kiszámíthatóbb életpályának néz elébe. Az új rendszer pontosan ezt a kiszámíthatóságot nullázza le.

A Honvédelmi Minisztérium tavaly még úgy látta, a „fiatalításnak” nevezett elbocsátási hullám példátlanul előnyös, mert a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez.

Az Orbán-kormány katonákkal enyhítené a tanárhiányt, ehhez az 55 évesnél idősebb tiszteknek és altiszteknek ehhez szakképzettség sem kell. Eközben 20 ezer tiltakozó aláírást vittek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek, hogy vonja vissza a döntését. Erről itt írtunk részletesebben >>>