A magyar külgazdasági és külügyminiszter a szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon jelentette be még múlt hét csütörtökön, hogy kiegészítő kereskedelmi szerződést kötöttek a Gazprommal. Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter elárulta:

Magyarország idén 6,7 milliárd köbméter gázt kap, jövőre pedig olyan mennyiséget fogunk vásárolni, amely a  Török Áramlat vezeték teljes kapacitását kihasználja.

A kedden nyilvánosságra hozott RIA-interjúban Szijjártó Péter a múlt csütörtöki szentpétervári gázfórum keretében az MVM és a Gazprom között kötött új gázpiaci megállapodások tartalmáról beszélt.

Lényegében növeljük a mennyiséget. Már aláírtunk egyet az idei év utolsó negyedévére, amely további mennyiséget takar, olyan áron, amely garantálja a versenyképes árképzést. Jelenleg tárgyalunk a jövő évre vonatkozó szerződésről.

hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Portfolio alapján.

Ahogy a RIA írja: a megállapodás a megvásárolt mennyiségek növeléséről szól, ami Szijjártó szavai szerint „a Török Áramlat gázvezeték kapacitásának köszönhetően válik lehetővé. A teljes kapacitást ki fogjuk használni, ami lehetővé teszi, hogy minden kereskedelmi szerződés keretében növeljük a mennyiséget”.

Itt az újabb megállapodás, ezért utazott Szijjártó Oroszországba

A külgazdasági és külügyminiszter a szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon jelentette be, hogy kiegészítő kereskedelmi szerződést kötöttek a Gazprommal.

Arról van szó, hogy a 2021-ben kötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés keretében a déli útvonalon évi 3,5 milliárd köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól, ami napi 12,3 millió köbméter körüli átlagos mennyiségre jön ki. Ezt egy 2022 augusztusi megállapodás nyomán napi 5,8 millió köbméteres mennyiséggel egészítették ki a felek szeptember 1-től, és a 2023 márciusi moszkvai látogatása nyomán Szijjártó azt jelentette be, hogy ezt a napi plusz mennyiséget fenntartják.

Ezután jött tehát a mostani bejelentés a napi többletmennyiség további növeléséről. Ez a Portfolio információi szerint azt jelenti, hogy a napi 5,8 millió köbméteres plusz vásárlást napi 11 millió köbméterre növelték.

A Török Áramlat Törökországon, Bulgárián és Szerbián át halad, orosz gázt szállít és a kiskundorozsmai interkonnektor ponton lép be Magyarországra. Ennek a pontnak a fizikai gázforgalma (orosz gázvásárlása) eddig is nettó 22,5 millió köbméter körül alakult, de ebből a hosszú távú szerződésen felüli 11 millió köbméteres mennyiség közel tucatnyi gázkereskedő adás-vételét takarta.

A Portfolio szerint Szijjártó Péter mostani jelzése arra utal, hogy ezt a 22,5 millió köbméter körüli napi kapacitást teljes egészében az MVM foglalja le és folynak a tárgyalások arról, hogy 2025-ben is folytatódjon ez a napi 11 millió köbméteres többlet vásárlás.

Szijjártó Péter: Nem leszek szégyellős

Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása Oroszországgal - mondta a magyar külügyi tárca vezetője, miután tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.