Sokkolta a német parlament hírszerzési bizottságának tagjait az a jelentés, amelyben hétfőn a szövetségi titkosszolgálatok vezetői számoltak be Vlagyimir Putyin nyugati világ ellen tervezett lépéseiről.

A megfigyelők az orosz elnök által elrendelt kémkedésekre, spontán lehallgatásokra, beépített ügynökökre, a médiában és vállalati körökben félretájékoztatásra, illetve újabban agresszív és fenyegető szabotázsakciókra, több szinten titkos befolyásra figyelmeztetnek.

A jelentést ébresztőnek szánják Németországban, mert szerintük Moszkva felkészültsége mostanra „soha nem látott szintet” ért el. Így a következő időszakban

egyre több olyan, harctéren kívüli támadás érkezhet, ami már a hétköznapi embereket is érinti. 

Putyin álma: új világrend NATO nélkül

Eddig ismeretlen méreteket öltött a Kreml hajlandósága a harctéren kívüli hibrid és titkos intézkedésekre Nyugaton, amelyet Németországgal együtt Putyin ellenségnek tekint, és az új világrend megteremtése érdekében már teszteli a „vörös vonalakat” – állapította meg Bruno Kahl, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat elnöke, aki szerint az orosz titkosszolgálatok mindenféle jogi korlátot áthágva végzik fenyegető tevékenységüket Európában.

A németországi szakértők úgy látják: a helyzet romlik az elkövetkező időkben, és fennáll a veszélye, hogy

a szabotázsakciók a NATO-szövetség összeomlását célozzák. 

Ezért az ukrajnai és a közel-keleti háborút, illetve a „kínai kihívást” egyszerre kell figyelniük, mivel keletről nyugatra immár "hurrikánerővel közeledik az orosz agresszió".

Az orosz fegyveres erők legkésőbb az évtized végén képesek támadást végrehajtani a NATO ellen, hogy kiszorítsák az USA-t Európából

idézi Kahl szavait a Welt.

Ennek érdekében a német hadsereg körül is intenzív kémkedés zajlik a fegyverkezési projektekről vagy az Ukrajnába szállított német fegyverekről. 

Kishíján odaveszett egy repülőgépnyi német

A jelentés azt is vizsgálta, mennyire veszélyes mindez a németországi emberekre.

Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke ezt egy konkrét eset kapcsán tette egyértelművé.

Felidézte: júliusban a lipcsei repülőtér logisztikai központjában kigyulladt egy DHL-csomag, amelyben az átvilágítás során nem vették észre a gyújtószerkezetet. A reptéri tűzoltóság ugyan eloltotta a tüzet, ám hamar kiderült, hogy ezzel Németország egy katasztrófát úszott meg. A gép ugyanis késett, amelyre a csomagot fel kellett volna rakni – ha időben elindul, a vélhetően orosz csomag a levegőben robbant volna fel.

Amíg az ukrajnai háború tart, Németországban növekszik a moszkvai ügynökök és csatlósaik agressziója és kémkedése, az oroszok pedig elfogadják az emberi élet kockázatátfogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósításában.

Már figyelmeztetik a lakosságot is

Szó volt arról is: a titkosszolgálatok emberei jellemzően észrevétlenül dolgoznak, amiből az állampolgárok csak ritkán érzékelnek valamit.

A német hírszerző szolgálatok azonban arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy Putyint nemcsak Ukrajna foglalkoztatja, hanem egy új világrend megteremtése, amelyre az információgyűjtés mellett több módon törekszik, például félretájékoztatással a médiában, hogy fokozza az emberek bizonytalanságérzetét. 

Megemlítették azt is, hogy a Német Kelet-európai Tanulmányok Társasága nemrég kibertámadás áldozata lett, aminek köszönhetően a Kreml kelet-európai szakértők e-mailjeit olvassa.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint veszélyes az iszlám radikalizmus és a jobboldali szélsőségesség terjedése is.

Előbbihez leginkább a TikTok platformon toboroznak fiatalokat, akik a legegyszerűbb, például késes támadásokat vállalják a hétköznapokban, míg utóbbi főként az AfD párt révén nyer egyre nagyobb teret, aláásva a demokratikus berendezkedést. 

Eldobható ügynököket is alkalmaznak

A szakértők szerint Oroszország gyakran úgynevezett alacsony szintű, azaz „eldobható” ügynökökre támaszkodik külföldi akcióiban, akik, ha lelepleződnek, az nem veszélyezteti Putyin összetett terveit. 

Olyan emberekről van szó, akiknek valójában semmi közük az orosz titkosszolgálatokhoz, de kisebb-nagyobb műveleteket hajtanak végre pénzért és gyakran ideológiai kötődésből

– vázolták, példaként említve olyan alkalmi akciókat, mint a propaganda graffitik felfestése vagy a gyújtogatás.

Ezeket a hétköznapi embereket túlnyomórészt a Telegram csatornákon keresztül toborozzák, és szabotázscselekmények egész sorozatát hajtották már végre, de továbbiakra készülhetnek. 

Gyújtogatások a pszichózis érdekében

Például tavasszal leégettek egy csarnok Londonban, amelyben Ukrajnát támogató anyagokat tároltak, miközben a tulajdonos egy másik raktára is lángra kapott ezzel egy időben Madridban. Orosz utasításra hasonló gyújtogatási kísérlet volt már egy prágai buszpályaudvar ellen is.

A biztonsági szolgálatok szerint ezek egyelőre nem „nagy értékű célpontok”, de arra alkalmasak, hogy fokozzák a bizonytalanság pszichológiai hatását az emberekben, és így módszeresen elgyengítsék a nyugati társadalmak védekező képességét.