Népszava közérdekű adatigényléséből, amelyet az Országgyűlés sajtóirodájának küldött, kiderült: összesen 63 képviselő élt az irodabérlés lehetőségével.

Az élmezőny:

A legnagyobb összeget a Párbeszédből már kilépett Berki Sándor költötte, 2023-ban kicsit több, mint 11 milliót. Berki neve egyébként alatt három iroda van, a legnagyobb az első kerületi Batthyány utcában egy 126,5 négyzetméteres helyiség, amely a párt székhelye is egyben. A nógrádi politikusnak van Salgótarjánban és Balassagyarmaton is irodája.

A Demokratikus Koalíció politikusai, Vadai Ágnes, Oláh Lajos, Gyurcsány Ferenc, és Sebián-Petrovszki László, egyaránt 10 millió feletti összeget költenek erre. A legdrágább bérleti díjakat ez a párt fizeti, havonta 700-850 ezer forint közötti összegeket.

A fideszes képviselők egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel, 2022 legvégén a párt egyhangúan mondta le az összes irodabérlési szerződését. Egészen addig egyébként több helyiség állt a rendelkezésükre, mint a többi pártnak együttvéve.

A lakásbérlés azonban minden frakciónál pörög.

  • 2023-ban a 199 képviselőből összesen 93 élt ezzel a lehetőséggel,
  • 2024. január és június vége között pedig 90.

A legnagyobb értékben,

  • a KDNP-s Szászfalvi László bérel egy 85 négyzetméteres lakást, amelyért havi 511 ezer forintot fizet az államkassza.
  • a második helyen nyolcas holtverseny alakult ki, öt fideszes, egy jobbikos, egy DK-s és egy Mi hazánkos képviselő is pontosan 5 528 880 forintért bérelt lakást 2023-ban.

Ez havonta 460 740 forintos bérleti díjat jelent, de ebből mire jut?

  • A fideszes Jakab István egy 169 négyzetméteres lakást kapott,
  • a DK-s Sebián-Petrovszki Lászlónak 130,
  • Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének 108 négyzetméteres ingatlan jutott.
  • Tessely Zoltán, a bicskei székhelyű Fejér megye 3.választókerületének országgyűlési képviselője 92 négyzetmétert kapott a közel fél milliós havi bérleti díjért
  • a jobbikos Sas Zoltán viszont egy 58 négyzetméteres ingatlanért fizet ugyanennyit.

Ezek az összegek bőven meghaladják az átlagos lakásbérleti díjakat.

Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosi kiadó lakások átlagára havonta 270 ezer forint körül alakul, a képviselők alapfizetése pedig a bruttó átlagbér háromszorosa. 

Rátett 27 százalékot az 5 milliót kereső miniszterek bérére Orbán, saját pénzéhez is hozzányúlt

Orbán Viktor kormányfő megemelte saját és tárcavezetői fizetését is, tették közzé a kormányzati honlapon. Erről itt vannak a részletek >>>