A párizsi olimpián felszolgált ételeknek 80 százalékban francia eredetűnek kell lenniük, legyen szó a sportolói faluban lévő étkezőről vagy a szurkolói büfékről. Ezt a célt tűzte ki a nyári ötkarikás játékok szervezőbizottsága. A húsoknál ráadásul még magasabb az arány, 100 százalékban a hazai forrásokra kell támaszkodni - idézte az Infostart a döntésről beszámoló Franceblue portált. 

Mindez jelentős kihívás elé álltja a francia élelmezési rendszert. Ugyan Franciaország rendelkezik az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági területével, mérsékelt éghajlatán általában magas terméshozamokkal és változatos termesztéssel, a burgonyától a sárgabarackig, de nem állít elő olyan élelmiszereket, például basmati rizst, kakaót, lazacot, narancsot vagy mangót, amelyeket a sportolók világszerte elvárnak az asztalukon egy verseny idején.

Ami pedig az  importtermékek maradék 20 százalékát illeti: ebből kell kielégíteni "a külföldi közönség speciális igényeit", és megkötés, hogy ezeknek "a francia területen nem elérhető alapvető termékeknek " kell lenniük.

A próbatétel azért sem kicsi, mert az olimpiai és paralimpiai játékok idején 15 000 sportolónak, valamint a stadionokban a nézőknek szolgálnak fel harapnivalót.

A szervezőbizottság jelezte: a játékok után a vendéglátósok beszámolója alapján jelentést készít. Bár nem lesznek ott minden szállítmánynál, de bekérik és ellenőrzik a szállítóleveleket.