A júliusban mért átlagos hőmérséklet felülmúlta a 2017. júliusi 23,17 Celsius-fokot, ezáltal az idei júliusi lett a legmagasabb havi átlag azóta, hogy az ország 1961-ben megkezdte az átfogó adatok összeállítását – közölte a kínai média. Júliusban Kína valamennyi tartományában magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint az előző évek azonos hónapjában. A CCTV jelentése szerint Kujcsou és Jünnan tartományban volt a legmagasabb hőmérséklet, utánuk Hunan, Csianghszi és Csöcsiang tartományban mérték a legmagasabbat.

Sanghaj, Nanning, Hangcsou és más tartományi fővárosban az előrejelzések szerint rendkívül magas hőmérséklet várható, Hangcsou városában a 40 Celsius-fok feletti rekordmeleget is elérheti.

A világ legmelegebb napját július 22-én regisztrálták, a globális felszíni levegő átlaghőmérséklete 17,15 Celsius-fokot ért el.

Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás minden eddiginél nagyobb mértékben növeli a globális hőmérsékletet. A globális felmelegedés miatt az időjárás intenzívebbé és kiszámíthatatlanná vált Kínában is, ahol az utóbbi időben rendkívül heves esőzések és árvizek sújtottak több térséget is.

Tavaly több melegrekord is megdőlt: Észak-Kínában márciusban 39 Celsius-fokra kúszott a hőmérő, míg májusban Sanghajban mértek 36,7 Celsius-fokot, mellyel százéves melegrekord dőlt meg.

Terelik be az utcáról az embereket, ez már az időjárási armageddon

Sorra érkeznek a hírek a hőség miatt megszaporodott halálozásokról, balesetekről, munkahelyi sérülésekről, valamint tűzvészekről, pusztuló állatvilágról és növényzetről. Itt olvashat többet a nagy melegről >>>

Magyarország is megszenvedi a hőséget

A mai szeles időben elszórtan még lehetnek záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Mindenhol enyhül a kánikula, a maximumok 27 és 32 fok között alakulhatnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kánikula ne térne vissza. Már múlt héten is pokoli hőhullám volt, sorra dőltek meg a melegrekordok – írta meg az Economx. Túlzás nélkül az idei év eddigi legforróbb időszakán vagyunk túl: kilenc nap alatt 22 melegrekord dőlt meg július közepén, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

Vörös riasztást adtak ki a nyaralóknak, közeledünk a halálzónához

A Görögországba, Olaszországba, a Kanári-szigetekre, Spanyolországba, Törökországba és Ciprusra látogató turistákat túlzott hőségre figyelmeztették, mivel a halálos hőhullám közepette megemelkedett a hőmérséklet. Erről itt tudhat meg többet >>>