Amíg 30 évvel ezelőtt néhány büfés és használtruha-kereskedő jelképezte Magyarországon a kínai gazdasági szektort, napjainkra Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházásai már Kínához kötődnek, mostanra Kína vált Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium  parlamenti államtitkára.

Magyar Levente Gödöllőn a Fujian Befektetési Fórumon arról beszélt,

hogy Magyarország és Kína kiemelt partnerei lettek egymásnak, amit most már egy hivatalos stratégiai partnerségi megállapodás is megerősít.

Hozzátette: mindez nem magától értetődő, hanem évtizedes kemény munka áll mögötte, mind kínai, mind magyar részről, a kemény munka meghozta a gyümölcsét.

Nagyot fordult a világ néhány évtized alatt a kínai gazdaság magyarországi jelenlétét illetően, és ez a folyamat párhuzamosan zajlott le Kína vezető geopolitikai és világgazdasági szerepre törésével. Magyarországon is lecsapódtak ezek a geopolitikai, világgazdasági változások, és hazánk megnyitotta a kínai gazdaság előtt kapuit.

Kína legkiválóbb vállalatai pedig egymás után érkeznek Magyarországra

– fűzte hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy éppen csütörtökön indult el a Magyarország és Kína közötti legújabb közvetlen légi járat, amely Budapestet és Kuangcsout köti össze.

A következő hetekben további járatokat indítanak, ami elvezet oda, hogy hét desztinációra lehet Budapesten keresztül Kínán belül eljutni

– jelentette be az államtitkár.

Pár évvel ezelőtt még azért is küzdeni kellett, hogy a pekingi, sanghaji vonalak ne zárjanak be, ez a mára kialakult változás pedig mindent elmond a turizmusról, a gazdaságról, a kapcsolatok intenzitásáról, bővüléséről.