Sajátos programmal mentik meg Hollandiában azokat a szokatlan méretű vagy megjelenésű gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket a szabványosításon és az esztétikai megjelenésen alapuló élelmiszerrendszer elutasít. Márpedig az ilyen termények egyre gyakoribbak a mind szélsőségesebbé váló időjárásnak köszönhetően. 

A 31 éves holland gazda, Bastiaan Blok például ledöbbent, amikor kiásta a legutóbbi termést, A 117 ezer kilónyi hagymájának többsége mindössze mogyorónyi méretű volt.

"Nagyon nedves tavaszunk és száraz, meleg nyarunk volt, ezért a növények nagyon kicsi gyökereket neveltek" – mondta Blok, aki 90 hektáron gazdálkodik Swifterbantban. "Ilyen méretben általában nem is dolgozzák fel őket. Valószínűleg nagyon kevés pénzért adtuk volna el őket biomasszának, vagy talán Lengyelországba hagymaolajnak. Vagy túl nedves és hideg van, vagy túl meleg és száraz, a kettő között nincs normális növekedési időszak."

Az ilyen helyzetek nyomán indított akciót a pazarlás ellen küzdő, No Waste Army nevű társadalmi vállalkozás. 

Élelmiszerdoboz-programjuk keretében felvásárolják a gazdáktól a furcsa terményeket, a megmentett gyümölcsökből és zöldségekből leveseket, szószokat, tésztákat, italokat és lekvárokat készítenek, amelyeket negyedévente az ország egész területén a megrendelőknek házhoz szállítanak.

A szervezet társelnöke, Thibaud van der Steen a The Guardian-nek arról beszélt, hogy egyik alapítójuk 12 éven át dolgozott együtt gazdákkal egy ételdobozos koncepció keretében, és megdöbbentette, mennyi zöldség és gyümölcs maradt a földben vagy került kidobásra, mert nem felelt meg egyfajta szépségideálnak. Mint mondta, innen eredt a program ötlete.

"Az átlagfogyasztó megszokta, hogy az uborka olyan egyenes, mint a gyertya. De akinek van zöldségültetvénye, az tudja, hogy 10 uborkából kettő-három ilyen, a többi pedig mindenféle formájú. A gazdák szerint az időjárás egyre szélsőségesebb, és ez nem segít abban, hogy ideális zöldségeket termesszünk."

"Való igaz, hogy az éghajlat miatt a dolgok egyre nehezebbek" – mondta Jaap Fris, a gelderlandi Erve Kiekebos közösségi gazdaság vezetője . "De néha meg kell kérdőjeleznem a saját felfogásomat, hogy a dolgoknak tökéletesnek kell lenniük, amikor tudom, hogy még ha kevésbé tetszetős is, ugyanolyan finom. Mint az emberek, mindegyik másképp néz ki. Nem olyan szépek, de attól még meg lehet enni."