Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó testületének jelentése kapcsán Rachtel Kyte, a Világbank elnöke nemrég arról beszélt, hogy egyes élelmiszerek eltűnhetnek, vagy rettenetesen megdrágulhatnak, ha a klímaváltozás miatt emelkedik az átlaghőmérséklet a Földön. Úgy vélte, ennek tükrében válik majd az emberek széles tömegei számára is igazán kézzelfoghatóvá a globális felmelegedés.

Az Agroinform összegyűjtötte, melyek a legveszélyeztetettebb élelmiszerek. 

Csokoládé

A kakaó erősen hőérzékeny növény. Hacsak nem sikerül kitenyészteni a hőálló kakaócserjéket, a Föld átlaghőmérsékletének növekedése miatt a kakaó, és így a csokoládé ára is az egekbe szökik majd.

Alma 

Ha a felmelegedés így folytatódik, a telek melegebbek lesznek, a tavasz hamarabb jön el, és emiatt csökkenni fog az almafák terméshozama. De nemcsak kevesebb lesz az alma, hanem kisebb is, és sokba fog kerülni.

Banán

A globális felmelegedés miatt nem pusztulnak el a banánt pusztító kártevők. Ráadásul a nagyobb meleg miatt a gyümölcsök héja foltos lesz, és a nagy melegben a gyümölcsösök is sebezhetőbbé válhatnak, könnyebben gombásodhatnak.

Kávé

A nagy meleg elsősorban az arabica kávéra van pusztító hatással. Egyes vélekedések szerint a természetes kávétermő helyek kipusztulásával egyenesen eltűnhet a kávé a Földről.

Hogy ez valóban fenyegető lehetőség, azt igazolja a Latin-Amerika és a Karib-térség beruházásait támogató Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB) legutóbbi vizsgálata is, amelyből kiderül, hogy az éghajlatváltozás hatalmas veszélyt jelent a kávéiparra és a kávétermelésből élő gazdákra.

A megfelelő termesztéshez a kávénövényeknek meghatározott hőmérséklet-, fény- és páratartalomszintre van szükségük. Ezek a feltételek most még nagyrészt teljesülnek, ám 2050-re a hőmérséklet emelkedése akár 50 százalékkal is csökkentheti a kávé termesztésére alkalmas területet.

Más kávéfajták, – mint például a robusta és a liberica – jobban viselik a nehéz körülményeket. A kávékészítők azonban jellemzően elkerülik ezeket a fajtákat, mert a fogyasztók az arabica ízét és illatát szeretik. 

A cél nem más, mint az, hogy olyan fajtákat fejlesszenek, amelyeknek az íze olyan, mint az arabicáé, de hasonlóan más fajtákhoz, ellenállóbbak.