A rohamosan olvadó gleccserek arra kényszerítik Svájcot és Olaszországot, hogy módosítsák az alpesi határ egy részét. A helyszín egészen pontosan a Matterhorn-csúcs, Európa egyik legmagasabb csúcsának környéke - számolt be a The Guardian. 

A módosítás a svájci Zermatt régiót és az olaszországi Aosta-völgyet, a híres zermatti síparadicsomot érinti.

A két ország megállapodott abban, hogy a Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel és Gobba di Rollin nevezetességek körüli határvonalat gazdasági érdekeik alapján módosítják.

Egy olasz-svájci vegyes bizottság 2023 májusában állapodott meg a változtatásokról. Svájc a hétvégén hivatalosan jóváhagyta a szerződést, de Olaszországnak még alá kell írnia.

„A határ jelentős szakaszait gleccserek vízválasztói vagy gerincvonalai határozzák meg. Ezek a képződmények azonban a gleccserek olvadása miatt változnak”

- indokolta a lépést a svájci kormány.

A Svájci Tudományos Akadémia szerint a svájci gleccserek 2023-ban térfogatuk 4 százalékát veszítették el, ami a második legnagyobb éves csökkenés a feljegyzések szerint. A legnagyobb csökkenés 2022-ben 6 százalékos volt.

A szakértők már nem mérik a jeget egyes svájci gleccsereken, mert már nincs is belőlük.

A rohamos olvadást jelzi, hogy tavaly júliusban az olvadó jégben találták meg egy német hegymászó maradványait, aki közel 40 évvel ezelőtt tűnt el egy gleccseren való átkelés közben a Matterhorn közelében.

Olaszországi szakértők pedig a napokban azt jelentették be, hogy a Marmolada gleccser, amely a Dolomitok legnagyobb és legszimbolikusabb gleccsere, 2040-re teljesen eltűnhet az emelkedő átlaghőmérséklet következtében.

A gleccsert 1902 óta minden évben megmérik, és a klímaváltozás „természetes hőmérőjének” tekintik.