A Totálkár utánanézett, milyen autós iratokat kell módosítani egy költözésnél. 

Ami a kötelező gépkocsifelelősség-biztosítást illeti: a költözés idején ezzel nem kell bíbelődni. 

A biztosítók ugyanis csak a következő biztosítási évtől veszik figyelembe az új lakcímet. Vagyis a biztosítási év hátralévő részében még a korábban megállapított díjat kell fizetni, függetlenül a költözéstől.

A másik fontos irat a forgalmi engedély.

Ennek kapcsán a portál rámutat, hogy mára már minden hivatalos szerv a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartó adatbázisból (SZL) dolgozik. Amikor például egy autóst igazoltat a rendőr, akkor nem a forgalmi engedélyből nyeri ki a tulajdonos/üzembentartó lakcímadatait, hanem ebből az adatbázisból. Ez érthető is, hiszen az igazoltatott sofőr nem feltétlenül az autó tulajdonosa-üzembentartója.

A forgalmit pedig emiatt már nem kell aktualizálni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet naprakészen tartani az  engedélyeket. Aki igényli, 6 ezer forint ellenében beírathatja az új lakcímét a forgalmijába. Csak már nem kötelező. 

A KGFB kötésekor egyébként már a biztosítók sem a forgalmi engedélyben szereplő lakcímet kérik el, hanem a lakcímkártyán olvashatót. Őket ugyanis elsősorban az érdekli, hogy általában hol közlekedik az autó, mekkora baleseti kockázatnak van kitéve a mindennapokban.