Nem könnyítette meg a hazai konzervipar szereplőinek dolgát az idei aszályos időjárás. Bár a csemegekukorica másodvetésének, valamint az ipari paradicsomnak a betakarítása még folyik, a jelenlegi adatok alapján közepes csemegekukorica és gyengébb zöldborsó termésátlagot ért el az idei szezon. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a megszokottnál alacsonyabb hozamok mellett a minőséggel is gond van. 

A kedvezőtlen időjárás miatt több a hibás termék, amely a feldolgozás arányát és a késztermék mennyiségét is csökkenti.

Az aszály évről évre visszatérő problémát jelent a konzervipari felhasználásra szánt zöldség- és gyümölcstermesztésben. Még mindig alacsony az öntözött területek aránya, ami az idei és az ezt megelőző aszályos években lerontja a termelési adatokat, csökkenti a gazdasági eredményeket. 

A szántóföldi zöldségtermesztésre hasznosított terület az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, 74 ezer hektárt tesz ki országos szinten.

A teljes termőterület mintegy 50 százalékán csemegekukoricát, míg a 25 százalékán zöldborsót termesztenek a gazdálkodók, a fennmaradó 25 százalék hasznosításán több, mint 20 zöldségféle osztozik. A gyümölcsösök tekintetében is hasonló a helyzet. A konzervipar számára fontosabb termék az őszibarack és a meggy. Ebben a termékkörben is megfigyelhető az éves termésmennyiség ingadozása. 

A betakarított csemegekukorica kétharmadát, a zöldborsó közel 55-60 százalékát a konzervipar dolgozza fel. A konzervgyárakba éves szinten mintegy 200 ezer tonna csemegekukorica- és 40 ezer tonna zöldborsó kerül.

A gyümölcsök közül a meggyet dolgozzák fel a legnagyobb mennyiségben. A terméstől függően éves szinten hozzávetőlegesen 35-40 ezer tonna alapanyagot vásárol fel az ipar. 

A hazai konzervipari termékek jelentős része külföldre kerül. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 

az itthon készült fagyasztott és konzerv csemegekukorica 90 százalékát az exportpiacokon értékesítik.

Legfontosabb partnerünk továbbra is Németország, de Lengyelországba, Franciaországba és Olaszországba is jelentős mennyiségű csemegekukorica-konzervet szállítanak.

A konzerv zöldborsó és a meggybefőtt kiviteli mennyiségének aránya is 80 százalék felett van.