Pénteken reggel tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, akikhez csatlakozik Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a kormányzati tájékoztatót, hogy véleménye szerint Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát a békepárti álláspontjuk miatt.

Gulyás Gergely szerint amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, akkor üzemanyaghiány alakulhat ki.

A miniszter szerint szeptemberig megoldást kell találni erre a helyzetre.

Gulyás Gergely szerint Ukrajna lehetetlen helyzetbe hozza Magyarországot, miközben Ukrajna Magyarországról importálja a legtöbb áramot, valamint rengeteg ukránnak nyújtunk menedéket. Ennek ellenére Magyarország nem fogja zsarolni Ukrajnát.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Bóka János úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait, így joguk van konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál. 

Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a választott bírósági eljárás eredményétől függően számos lépésre van még lehetőség, ennek kapcsán a további fellépés jogát fenntartja magának Magyarország.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migráció ügyében hozott európai uniós bírósági döntést úgy kommentálta, hogy a bíróság elfogult és ellenszenvet érez Magyarországgal szemben. Gulyás Gergely szerint tűrhetetlen, hogy azért bírságolták meg Magyarországot, amiért megvédi a külső határait. A külső határt 2 milliárd euró értékben védtük meg, a kormány ennek kapcsán szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal.

9.32

Bóka János ismertette a magyar európai uniós soros elnökséghez kapcsolódó legfontosabb információkat. Az elnökség első szakasza lezárult, az utolsó esemény a nyári szünet előtt a jövő héten lesz. A miniszter tájékoztatása szerint eddig összesen hat tanácsülést tartottak, informálisan üléseztek például az energiaügyi és az egészségügyi miniszterek is. 

Várhatóan a november 8-ai informális tanácsülésen fogadják majd el az európai versenyképességi paktumot.

Vitályos Eszter a családtámogatásokról tett bejelentést: a kormány a speciális adózást választó vállalkozók esetében lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát számíthassák be jövedelemként és csak egy év társadalombiztosítási jogviszony kell majd az igényléshez.

A kormányszóvivő a felvételi ponthatárokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy akinek meglátása szerint hibásan számolták a pontjait, az keresse az Oktatási Hivatalt, a besorolási döntést csak ezen egyeztetést követően adják majd ki.

9.41

Gulyás Gergely Ukrajna lépése kapcsán kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet csak a tartalékok magas szintje miatt nem eredményez ellátási problémákat. A miniszter szerint Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna állítsa helyre az eredeti helyzetet, hogy mi is hozzáférhessünk az orosz olajhoz.

A kormányszóvivő a családtámogatások kapcsán feltett kérdésre úgy válaszolt, hogy jelenleg nincs napirenden ezen támogatások bővítése.

9.55

Gulyás Gergely az Európai Bíróság által kiszabott napi egymillió eurós bírságról elmondta, hogy a kormány már megkapta a felszólítást, azonban csak szeptemberben jár le a reagálásra megszabott határidő.

Az azonban biztos, hogy eleget kell tennünk az ítéletnek, mivel vagy fizetünk vagy levonják a büntetést a Magyarországnak kifizetett támogatásokból.

10.14

Az egymilliárdos kínai hitellel kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter annyit árult el, hogy infrastrukturális beruházásokra vették fel a hitelt. A részletekről a Pénzügyminisztérium tud tájékoztatást adni.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

A miniszter a felvételi pontszámítás kapcsán kijelentette, hogy olyan helyzet nem állhat elő, hogy valakit értesítettek arról, hogy felvették valamelyik felsőoktatási intézménybe, majd kiderül, hogy mégis kiesett. A hibák helyrehozataláért a felsőoktatási intézmények felelősek.

A légiközlekedést sújtó késések kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy addig büntetik az érintett légitársaságokat, amíg nem lesznek pontosabbak. Meglátása szerint profitmaximalizálás folyik, ezért ennyire feszesek a menetrendek, ezen kell változtatni.

10.31

Gulyás Gergely a Lukoil-ügy kapcsán kapott kérdésre úgy válaszolt, hogy Mol továbbra is ugyanazoktól vásárol, mint eddig, a kieső mennyiség egyelőre nem okoz ellátási zavart. A miniszter szerint egy-két hetet érdemes várni, hogy meglássuk, hogyan alakul a helyzet.

A miniszter szerint az amerikai elnökválasztás olyan mértékben befolyásolja a kilátásokat, hogy idén a kormány november közepéig nem fogja elkészíteni a jövő évi költségvetést.

11.00

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy sok kórházban tönkrement a klíma az elmúlt időszakban, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy az elmaradt műtéteket minél gyorsabban pótolni kell, azonban csak a műtétek 1 százalékát kellett elhalasztani a hőség miatt, akut műtét pedig nem maradt el.

A migrációval kapcsolatos bírság kapcsán a miniszter kiemelte, hogy az ítélet végrehajtása jobban fájna Brüsszelnek, mint Magyarországnak.

A miniszter az Index kérdésére, miszerint hány százalékát adja a Lukoil beszállítása a Molnál felhasznált összmennyiségnek, úgy válaszolt, hogy ezt nem tudja pontosan megmondani, nagyjából 50 százalékosra becsülte. Bóka János ehhez hozzátette, hogy Ukrajnának nemzetközi kötelezettsége, hogy átengedje a most leállított kőolajszállítmányokat az országán. 

Gulyás Gergely a miniszterelnök békemissziójáról elmondta, hogy az egyelőre lezárult, mert a magyar kormányfő már mindenkivel tárgyalt, akinek bármilyen köze lehet a háború lezárásához.

Arra is rákérdeztek a miniszternél, hogy lehet-e számítani fogyasztóvédelmi eljárásokra a MÁV-nál a késések miatt, amelyre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy amikor 40 fok van, akkor a jelenlegi vasúti pályarendszer mellett lesznek késések. A kánikula idején kialakult helyzet így szerinte a vis maior kategóriába tartozik.