Az észak-amerikai mérsékelt égövi fajták gyökerei véletlenszerűen nőnek, míg a trópusi és szubtrópusi kukoricák hatékonyan irányítják gyökereiket a nedvesség felé. Az ipari termesztésre nemesített fajták esetében azonban a vízkereső képesség csökkenhetett a magas hozamra való szelekció miatt – számolt be az Agroinform.


Pedig az, hogy a gyökérrendszer milyen mélyen hatol a talajba, nyilvánvaló módon összefügg a növény szárazságtűrő képességével – azok a fajták, amelyek érzékelik a víz helyzetét, mélyebb gyökereket növesztenek.

A genetikai elemzések szerint két hormon, az auxin és az etilén kulcsszerepet játszik a gyökérnövekedés irányításában:

az auxin elősegíti a gyökerek víz felé növekedését, az etilén pedig gátolja a gyökerek elágazását száraz területeken.

Az agrár hírportál írása szerint a kutatás eredményei segíthetik az aszálytűrő kukoricafajták nemesítését, amelyek jobban alkalmazkodnak a klímaváltozás okozta vízhiányos környezethez. A felfedezés hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok fejlesztéséhez is, javítva a növények ellenállóképességét a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.