A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) munkatársai átfogó ellenőrzést tartottak a Lehel Csarnokban, ahol

A vizsgálatot követően számos esetben indítottak hatósági eljárást,

egyúttal munkatársaink tájékoztatták a kereskedőket a helyes, jogkövető vállalkozói magatartásról. A hatóság ezen felül lehetőséget biztosított a hiányosságok gyors pótlására, például a soron kívüli nagytakarítás elrendelésével és a helytelenül jelölt termékek szabályos feltüntetésének elősegítésével. Az élelmiszer-vállalkozások intézkedési tervet nyújtottak be hatóságunk részére, melyben határidőre vállalták a feltárt hibák kijavítását.

Az NKFH tájékoztatása szerint az átfogó ellenőrzés során a hatóság szakemberei

a vizsgált öt vendéglátóhely közül négy egységben találtak higiéniai, jelölési és nyomonkövetési hiányosságokat.

  • Összesen 7 kg helytelenül tárolt készételt, és 31 kg nyomonkövethetetlen eredetű élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból.
  • További hibaként merült fel az egységek takarítatlansága és a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya.
  • Az egyik vendéglátó-ipari egységben a fogyasztók tájékoztatása sem volt megfelelő, mivel a kínálatban lévő diós guba elnevezésű étel készítéséhez „DEJÓ” diópótlót használtak fel.

Az érintett egységekben soron kívüli nagytakarítást rendeltek el az ellenőrök.

A zöldség-gyümölcs forgalmazás tekintetében nyolc kereskedőnél 51 tételt, több mint 750 kg terméket vizsgáltak meg a szakemberek.

Az áruk minősége megfelelt ugyan a vonatkozó előírásoknak, viszont

  • 5 forgalmazónál a termékek jelölése hiányos volt, leginkább a származási ország és a minőségi osztály feltüntetése maradt el,
  • valamint több esetben a hazai termékeknél kötelező magyar zászló kihelyezése sem történt meg.

A hatósági szakemberek három kiskereskedelmi egységet is ellenőriztek.

  • A vizsgálatok során összesen nyolc lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert találtak,
  • valamint 24 terméknél hiányzott a magyar nyelvű tájékoztatás a csomagolásról.
  • Emellett egy esetben a gyártó nem tüntette fel a minőségmegőrzési időt, amelyet egy könnyen eltávolítható, öntapadós címkével pótoltak.

Az érintett termékeket a hatóság kivonta a forgalomból. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt az élelmiszer-vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.  

A közlemény idézi Pintér István, az NKFH elnökét, aki elmondta, hogy a megtett intézkedések és ellenőrzések eredményeként az élelmiszerbiztonság jelentősen javult a piacon. A szigorúbb ellenőrzések, a higiéniai előírások betartatása és a nyomonkövethetőségi rendszerek alkalmazása hozzájárultak ahhoz, hogy a fogyasztók biztonságosabb és ellenőrzött minőségű termékekhez jussanak. Az élelmiszerbiztonsági előírások betartása nemcsak a vásárlók egészségét védi, hanem növeli a piaci szereplők iránti bizalmat is - közölte az elnök.