Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) kockázatértékelése szerint a madárinfluenzát tojással is el lehet kapni, de az erre vonatkozó kockázat nagyon alacsony. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a magas patogenitású madárinfluenza A (H5N1), 66 embert fertőzött meg eddig, és további hét ember lett beteg a jelenlegi amerikai járványszezonban – írta meg a Newsweek.

A louisianai egészségügyi minisztérium tegnap erősítette meg, hogy az Egyesült Államokban megtörtént az első olyan súlyos madárinfluenza-fertőzés, amely egy ember halálát okozta.

Lehetséges a madárinfluenza megfertőződése a fertőzött tyúkok által tojt tojások elfogyasztásával, de a lakosság számára kicsi a tényleges kockázata annak, hogy a tojástól madárinfluenzát kapjanak

– tették hozzá az illetékes szakemberek, akik szerint a madárinfluenza jelenlegi formájában tovagyűrűző fertőzéseken keresztül megy át az emberre, vagyis csak a fertőzött fajokkal való érintkezés után kaphatjuk el a vírust.

A madárinfluenza a vadon élő madarak, a tejelő tehenek és a baromfik között terjed, így az emberek megfertőződhetnek a vírussal, miután megérintik ezeket az állatokat, a nyálukat vagy a székletüket, illetve belélegzik a közeli levegőben lévő szennyezett cseppeket.

Előfordulhat, hogy a vírus bejut a táplálékláncba, a nem pasztőrözött nyers tejet korábban visszahívták, miután madárinfluenzára pozitívnak bizonyult. Az egészségügyi ügynökségek csak pasztőrözött tej fogyasztását javasolják, mivel a pasztőrözési folyamat elpusztítja az esetlegesen előforduló madárinfluenza kórokozóit.

A madárinfluenzával fertőzött tojások több mint 95 százaléka soha nem kerülhet a polcokra.

Pasztőrözött tojások, amelyek egyes amerikai élelmiszerboltokban kaphatók, csak a vírus inaktív formáit tartalmazzák, így biztonságosan fogyaszthatók, és a tojás megfelelő főzése elegendő a vírus inaktiválásához a nem pasztőrözött tojásban is.

A kockázatértékelés arra a következtetésre jutott, hogy kis mennyiségű madárinfluenzával fertőzött tojás kerülhet a boltokba, de „elhanyagolható kockázatot jelent, ha megfelelően főzik”.

A főtt tojás nem tartalmazhatja a madárinfluenza aktív formáit. A tojásokat addig főzzük, amíg a fehérje és a sárgája is megszilárdul. A tojást hűtőszekrényben kell tárolni, és nem szabad kint hagyni kint két óránál tovább.

A főtt tojást tartalmazó ételeket közvetlenül a főzés után kell elfogyasztani, vagy gyorsan le kell hűteni, majd három-négy napon belül meg kell enni.

A hordozó nem ismer határokat, a madárinfluenza terjedése indokolja, hogy drágább a tojás a magyarországi üzletekben, készlethiánytól viszont nem kell tartani: a hazai élelmiszerpiac stabil, az áruellátás pedig folyamatos – mondta az Economxnak Vámos György. Ami kapható itthon, az biztonságos, nem kell a magyar vásárlónak félnie, hogy a tojás fertőzött környékről származik. Ezért nem érdemes a szokásos vagy szükséges mennyiségnél többet venni, felhalmozni, mert a kereskedők ilyen helyzetekben is gondoskodnak a megfelelő készletről. Ráadásul a tojás friss fogyasztású nyersanyag, túl hosszan nem tartható el, mint például egy konzerv vagy száraztészta – fűzte hozzá.