Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) kockázatértékelése szerint a madárinfluenzát tojással is el lehet kapni, de az erre vonatkozó kockázat nagyon alacsony. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a magas patogenitású madárinfluenza A (H5N1), 66 embert fertőzött meg eddig, és további hét ember lett beteg a jelenlegi amerikai járványszezonban – írta meg a Newsweek.
A louisianai egészségügyi minisztérium tegnap erősítette meg, hogy az Egyesült Államokban megtörtént az első olyan súlyos madárinfluenza-fertőzés, amely egy ember halálát okozta.
Lehetséges a madárinfluenza megfertőződése a fertőzött tyúkok által tojt tojások elfogyasztásával, de a lakosság számára kicsi a tényleges kockázata annak, hogy a tojástól madárinfluenzát kapjanak
– tették hozzá az illetékes szakemberek, akik szerint a madárinfluenza jelenlegi formájában tovagyűrűző fertőzéseken keresztül megy át az emberre, vagyis csak a fertőzött fajokkal való érintkezés után kaphatjuk el a vírust.
A madárinfluenza a vadon élő madarak, a tejelő tehenek és a baromfik között terjed, így az emberek megfertőződhetnek a vírussal, miután megérintik ezeket az állatokat, a nyálukat vagy a székletüket, illetve belélegzik a közeli levegőben lévő szennyezett cseppeket.
Előfordulhat, hogy a vírus bejut a táplálékláncba, a nem pasztőrözött nyers tejet korábban visszahívták, miután madárinfluenzára pozitívnak bizonyult. Az egészségügyi ügynökségek csak pasztőrözött tej fogyasztását javasolják, mivel a pasztőrözési folyamat elpusztítja az esetlegesen előforduló madárinfluenza kórokozóit.
A madárinfluenzával fertőzött tojások több mint 95 százaléka soha nem kerülhet a polcokra.
Pasztőrözött tojások, amelyek egyes amerikai élelmiszerboltokban kaphatók, csak a vírus inaktív formáit tartalmazzák, így biztonságosan fogyaszthatók, és a tojás megfelelő főzése elegendő a vírus inaktiválásához a nem pasztőrözött tojásban is.
A kockázatértékelés arra a következtetésre jutott, hogy kis mennyiségű madárinfluenzával fertőzött tojás kerülhet a boltokba, de „elhanyagolható kockázatot jelent, ha megfelelően főzik”.
A főtt tojás nem tartalmazhatja a madárinfluenza aktív formáit. A tojásokat addig főzzük, amíg a fehérje és a sárgája is megszilárdul. A tojást hűtőszekrényben kell tárolni, és nem szabad kint hagyni kint két óránál tovább.
A főtt tojást tartalmazó ételeket közvetlenül a főzés után kell elfogyasztani, vagy gyorsan le kell hűteni, majd három-négy napon belül meg kell enni.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!