Hétfőn késő este számos fontos változtatás jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben, köztük a Kormányinfón bejelentett intézkedések is.

Ennek megfelelően többek között hivatalossá váltak a babaváró támogatásra vonatkozó bejelentések is. 

Ennek értelmében a kormány 2026. július 1-ig kitolja a támogatást 2019 és 2021 között felvevő, de még gyermektelen párok számára kiszabott határidőt.

Megjelentek a védelmi hozzájárulás részletszabályai is, amelynek keretében tovább emelik a tranzakciós illeték mértékét, új illetéket határoznak meg a devizaügyletekre vonatkozóan, illetve árstopot vezetnek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra.

A kormány mindemellett megduplázta a NAV által kiszabható pénzbüntetési tételeket, augusztus 1-jétől a következő változások lépnek életbe:

  • a mulasztási bírság tetőértéke természetes személyek esetében 200 ezer forintról 400 ezerre emelkedik, míg a nem természetes személy adózóknál 500 ezerről egymillióra,
  • be nem jelentett munkaerő foglalkoztatása esetén egymillióról kétmillió forintra nő a kiszabható bírság,
  • szintén kétmilliós büntetésre számíthat az, aki a számlaadási vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget.

Itt vannak a részletek: így érinti a bankokat a kormány legújabb intézkedése

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hivatalában ismertette a védelmi hozzájárulás részleteit a Bankszövetség elnökségével.