2025 tavaszára halasztódik az Axiom Space következő űrhajós-küldetése a Nemzetközi Űrállomásra az ügynökségek közötti jóváhagyási folyamatok miatt – jelentette a Space.com. 

A küldetés a tervek szerint legkorábban idén októberben indult volna. Mostantól leghamarabb 2025 tavaszán fog startolni. 

A NASA illetékeseinek közlése szerint azért kellett halasztani, mert a küldetés legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az űrállomásra utazhatna.

Az Axiom Space nem kommentálta a helyzetet az X-en, és a NASA illetékesei sem adtak további tájékoztatást a döntésről.

Az Ax-4 csapatának parancsnoka a NASA egy tapasztalt, nyugdíjas űrhajósa,  Peggy Whitson. A legénység tagjai még nem repültek: az indiai Shubhanshu Shukla, a lengyel Sławosz Uznański és a magyar  Kapu Tibor első útjára vár.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos épp a napokban beszélt arról, hogy a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram keretében kiválasztott két magyar jelölt, Kapu Tibor űrhajós és Cserényi Gyula tartalékos űrhajós megkezdte felkészülését Houstonban az Axiom Space 4-es küldetésre.

Arra is kitért, hogy a Boeing Starliner űrhajó műszaki problémája miatt két amerikai űrhajós a nemzetközi űrállomáson ragadt, visszatérésük bizonytalan, elképzelhető, hogy csak 2025-ben tudnak a Földre szállni. A magyar programot pedig hozzá kell igazítani a változó körülményekhez – jelezte a miniszteri biztos.