Biztosított Európa és ezzel együtt Magyarország energiaellátása, ugyanakkor

Magyarország gáztárolói abszolút és relatíve is magas töltöttségi szinten állnak, az ellátás biztosítva van, hazánkba több forrásból érkezik földgáz és a saját kitermelési kapacitások is rendelkezésre állnak

- írja a növekedés.hu emlékeztetve, hogy az Európai Unió (EU) tagállamainak a gázellátási zavarok kezelése kiemelt fontosságú, ezért a  Bizottság kötelezte őket, hogy gáztárolóikat legalább 90 százalékos szintre töltsék fel 2024. november 1-ig. Jelenleg az EU gáztárolóinak 93 százalékos töltöttsége van.

Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője szerint

Magyarország felkészült a fűtési időszakra, és az ellátási problémák kialakulásának valószínűsége alacsonyabb, mint korábban.

  • Régiónkra nézve a legnagyobb kockázatot az orosz-ukrán tranzitszerződés év végi lejárata jelenti, de várhatóan jövőre is érkezik majd gáz Európába Ukrajnán keresztül, csak azeri közvetítéssel. 
  • A magyar gázbeszerzés egyre inkább a déli irányból történik, ami csökkenti a tranzitviták kockázatát.

Hortay Olivér elmondta még, hogy

kőolaj-ellátás terén Magyarország háromhavi biztonsági tartalékkal rendelkezik, mi az akut problémák áthidalására elegendő mennyiségnek bizonyul. Jelenleg nem látszik olyan tényező, ami tartós ellátási zavart okozna és a MOL sikeresen megoldotta az orosz import biztosítását.

Ugyanakkor az ukrán energiahelyzet, amely a háború következtében drámaian romlott, komoly kihívásokat jelent az európai áramellátás számára.

Ukrajna elvesztette áramtermelő kapacitásainak jelentős részét, így az exportőr státusza helyett importőrré vált, ami közvetlen hatással van a magyar áramellátásra is.

A magyar kormány és más régiós országok folyamatos energetikai támogatást nyújtanak Ukrajnának, amely hozzájárul az ország stabilizálásához a jelenlegi válságos helyzetben.