Júliusra csökkent a Fidesz–KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a HVG számára készült felmérésből. 

A Medián megállapítja, hogy bár a júniusi EP-választáson a Fidesz–KDNP szerezte a legtöbb szavazatot, a második helyezett Tisza Pártot ezúttal jóval többen nevezték a választás valódi győztesének.

A számok mögé nézve a közvéleménykutatók természetesnek tűnő reakciónak tartják, hogy a Tisza Párt szavazói kimagasló (85 százalékos) arányban nyilatkoztak így, de az is tény szerintük, hogy minél iskolázottabb és minél urbanizáltabb településen él valaki, annál nagyobb valószínűséggel látja győztesnek Magyar Péter pártját.

Ez utóbbi összefüggések mögött valójában a politikai érdeklődés a leginkább meghatározó tényező: a politika iránt nagyon érdeklődők 66 százaléka gondolja győztesnek a Tiszát, a „kicsit” vagy „egyáltalán nem” érdeklődők körében a Fidesz győzelmét érzékelők vannak enyhe többségben.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a választás után egy hónappal készült, július 4-e és 10-e közötti adatfelvételen alapuló Medián-kutatás szerint a Tisza Párt a tényleges választási eredményénél egy hajszállal több, a Fidesz–KDNP pedig egy hajszállal kevesebb szavazatra számíthat, és így

a két politikai tömörülés közötti különbség 15-ről 12 százalékpontra csökkent.

A Medián mérése szerint az EP-választást követő hetekben a Demokratikus Koalíció által vezetett baloldali blokk stabilizálta a helyzetét, sőt 1 százalékponttal növelte a támogatottságát. A viszonylagos erősödést az magyarázza, hogy a DK-támogatók 6 százaléknyi köre nagyon elkötelezett és szinte biztosan elmenne szavazni.

Nem kerülték meg a közvéleménykutatók a DK-elnök megítélésének kérdését sem, 

A válaszokból az derült ki, hogy

 Gyurcsány Ferenc szerepét most még a korábbiaknál is jóval többen tartják kontraproduktívnak egy esetleges kormányváltás esélye szempontjából.

A legelutasítóbbak a fiatalok: a 30 évesnél fiatalabbaknak csupán 1 százaléka gondolja szükségesnek Gyurcsány Ferenc részvételét. 

A kormányváltást várók viszont nincsenek kevesen. Közülük a legtöbben a Tisza Pártot választják (40 százalék), a DK vezette szövetségre 11 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 7 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra 6 százalék szavazna a Medián felmérése szerint.