A kormány azon dolgozik, hogy ne csak megvédje és megtartsa a családtámogatásokat, hanem tovább bővítse azokat. Ennek legjobb példája a kétezer huszonnégy január elsején bevezetett csok plusz, illetve az év elejével átdolgozott, 50 százalékkal megelemlt mértékű falusi csok - mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyi államtitkára. A május végi adatok alapján az mondható el, hogy továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a termékek iránt.

Május végéig 11 523 ügyfél érdeklődött a január elsejétől elérhető új családtámogatási eszköz, a csok plusz hitel iránt. A befogadott hiteligények száma meghaladta a 6000-et, az igéynelt hitelösszeg 160 milliárd forint feletti 

- jelentette be Hornung Ágnes. Egy család átlagosan 26 millió forint hitelt igényelt.

Használt lakásra megy a pénz zöme

A családok túlnyomó része, 83 százalékuk használt lakóingatlan vásárlására igényelte a csok pluszt, 16 százaléka új lakóingatlan építésére vagy vásárlására vette fel a támogatott hitelt, a meglévő otthonok építésére, bővítését az igénylők 1 százaléka jelölte meg hitelcélként.
Az igénylők 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, 6 százaléka két, illetve egy százaléka 3 vagy több meglévő gyermek mellett kérelmezte a csok pluszt.
Hornung Ágnes szerint érdekes statisztika, hogy a házaspároknak mintegy fele egy, a másik fele pedig kettő vagy több gyermek megszületését vállalta a csok plusszal, ami az államtritkár szeribnt azt bizonyítja, hogy ez az eszköz nem csak az otthonteremtést, hanem az új gyermekvállalását, a demográfiai mutatókat is segíti.

Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket tervezők 29 millió forint, a 3 vagy több gyermekre, nagy családra vágyók 44 átlagosan negyvennégy millió forint összegű kölcsönt igényeltek.

Az év első öt hónapjában ráadásul 4 igénylő esetében már teljesült is a gyermekszületésre tett vállalás, 5 baba már világra jött, a csok plusznak köszönhetően - jelezte az államtitkár.

Törlesztési moratórium, tőkeelengedés a kedvezmények között

Hornung Ágnes felidézte: a csok plusz  a családok otthonteremtését támogató kedvezményes hitelprogram , amely lehetőséget teremt akár új akár használt lakóingatlan vásárlására, építésére, illetve bővítésére. A hitelt azok a további gyermeket vagy gyermekeket vállaló házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség negyvenegy év alatti - idén év végéig a legalább a 12 hetes várandósságot igazoló hölgyek esetén az anya életkorától függetlenül igényelhető a csok plusz hitel.  A idei igénylések esetébnen nagyjából 3000 hiteligénynél az (leendő) édesanya 30 év alatti. 

A csok plusz ország bármely településén fekvő lakóingatlanra is igénybe vehető az ötezer fő alatti preferált kistelepüléseken pedig akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatással együtt is igényelhető.
A családok az első közös lakásuk megszerzésénél legfeljebb 80 millió forint értékű ingatlan esetén kérhetik ezt a támogatást. A meglévőnél nagyobb ingatlanba költözésnél ez a határ 150 millió forint.
A támogatással vásárolt ingatlan illetékmentes, vagyis nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket.
A hitel maximális összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy akár 50 millió forint is lehet. A hitel kamata a teljes futamidő végéig 3 százalék.
Fontos tudni - jelezte az államtitkár -, hogy a törlesztés első évében minden esetben csak a maximum 3 százalékos ügyfél kamatot kell törleszteni, a tőkét nem. Az első gyermek érkezésekor opcionálisan kérhető  egy évnyi törlesztési moratórium, majd a 2. illetve minden további gyermek érkezésekor 10-10 millió forinttal csökken a tartozás gyermekenként.

Jól megy a falusi csok is

A  falusi csok egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amelynek összegét január elsejétől 50 százalékkal emelte meg a kormány. A támogatást legfeljebb ötezer fő lélekszámú településeken vehető igénybe. 

Falusi csokkal 3 típusú lakáscélt lehet megvalósítani

  • a támogatás segítségével a csok plusz felhasználható használt lakás vásárlására és bővítésére, illetve annak korszerűsítésére,
  • Meglévő használt lakás bővítésére, valamint korszerűsítésére,
  • illetve egy egylakásos lakóépület vásárlására vagy építésére.

Hornung Ágnes tájékoztatása szerint május végéig több mint 2,5 ezer kérelmet nyújtottak be a falusi csok iránt. A benyújtott kérelmek összesen 20 milliárd forint összegű támogatásról szólnak, ami átlagosan nyolcmillió forintot jelent. Az államtitkár szerint ennek az összegnek 7 százaléka szólt új családi ház építésére, vásárlására, 56 százaléka használt lakóingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36 százaléka pedig a meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére.
Hornung Ágnes szerint így a falusi csok is betölti a célját, hiszen jelentősen hozzájárul a kistelepülések lakosság megtartó erejéhez, valamint ahhoz, hogy a vidék megújuljon.