Még mindig nem tudtak megegyezni a miniszterelnök-jelölt személyéről Franciaországban a július 7-i előhozott nemzetgyűlési választások második fordulóban élen végzett Új Népfront nevű baloldali szövetség pártjai, miközben Emmanuel Macron államfő a miniszterelnökével, Gabriel Attallal és pártjának vezető politikusaival egyeztetett a végrehajtó hatalom jövőjéről.

A köztársasági elnök kedden vagy szerdán várhatóan elfogadja a kormányfő egy héttel ezelőtt benyújtott lemondását, de a kormány várhatóan még egy ideig, legalább a párizsi olimpia időszakában a helyén marad

–  közölte hétfőn Gérald Darmanin belügyminiszter.

A kormány kedd délelőtt ül össze, várhatóan az utolsó alkalommal.

Az Új Népfront nevű választási szövetség még mindig egyedül szeretne kormányozni, annak ellenére, hogy nincs meg az ehhez szükséges 289 fős abszolút többsége. Ehhez azonban elsőként egy konszenzusos személyben kellene megállapodniuk, akit megnevezhetnének miniszterelnök-jelöltjüknek.

A kommunisták az Engedetlen Franciaországhoz közel álló Huguette Bellót, az Indiai-óceánban fekvő francia sziget, La Réunion regionális tanácsának elnökét javasolták hétvégén a posztra, de őt nem fogadta el a Szocialista Párt (PS).

Az egy hete tartó egyeztetéseken a legnagyobb feszültségek az Új Népfront parlamenti irányításáért egymással rivalizáló radikális baloldal és a szocialisták között mutatkoztak.

A baloldalon nagy a nyomás, mert az elnöki tábor egy része már napok óta próbál alternatív többséget kialakítani a jobbközép Köztársaságiakkal az Új Népfronttal szemben a nemzetgyűlés elnöki tisztének megtalálásához, amelyet egyébként a jelenlegi elnök, az elnöki táborhoz tartozó Yaël Braun-Pivet is szeretne megtartani magának.

Az új nemzetgyűlés csütörtökön tartja alakuló ülését.