Nos, a franciák először kísérleteznek, alig 200 középiskolában fiataloknak át kell adniuk telefonjukat a recepción. Egy 2018-as törvény már megtiltotta az általános és középiskolai tanulóknak, hogy a helyszínen használják telefonjaikat, de megengedték nekik, hogy birtokolják azokat, most ezt szigorítják.

Egy márciusban közzétett 140 oldalas jelentés megállapította, hogy a digitális eszközök negatív hatással vannak az alvásra, az ülő életmódra, a mozgáshiányra, a túlsúlyra, sőt az elhízás kockázatára is.

A telefonok és más digitális technológiák túlzott használata nemcsak a gyerekeknek, hanem a társadalomnak és a civilizációnak is rossz – tette hozzá a jelentés, amely szerint a gyermekek mobiltelefon-használatát szakaszosan kell ellenőrizni:

  • 11 éves kor előtt ne legyen nekik mobiltelefonjuk,
  • 11 és 13 év között internet-hozzáféréssel nem rendelkező mobiltelefont használjanak,
  • 15 éves kor előtt legyen internet-hozzáféréssel rendelkező telefon, de ne legyen hozzáférése a közösségi oldalakhoz.
A digitális eszközt a helyén kell kezelni. Hat éves korig egy gyermeknek nincs szüksége digitális eszközre a fejlesztéshez

 – mondta Servane Mouton, a bizottságban dolgozó neurológus és neurofiziológus.

Újra meg kell tanítanunk a szülőket, hogyan játsszanak gyermekeikkel.

– tette hozzá. 

A telefonok betiltása az iskolákban régóta vita tárgya Európa-szerte. Azokban az országokban, ahol tilalmak vannak érvényben, ez legtöbbször a használatukra korlátozódik, és nem követeli meg a gyermekektől, hogy átadják őket.

Németországban nincsenek formális korlátozások, de a legtöbb iskola megtiltotta a mobiltelefonok és digitális eszközök használatát az osztálytermekben, kivéve az oktatási célokat.

Év eleje óta kvázi tilalom van érvényben a holland középiskolai tantermekben, de ez ajánlás és nem törvényi kötelezettség. Ettől a tanévtől az általános iskolákra is vonatkozik az irányelv.

Olaszországban korábban volt a telefontilalom, majd 2017-ben ezen enyhítettek, 2022-ben pedig újra bevezették, minden korcsoportra.

Nálunk a Civil Közoktatási Platform szerint hibáktól hemzseg a rendelet a saját informatikai eszközök iskolai használatáról. Szerintük a kormánynak figyelembe kellett volna venni a tiltakozásokat és a kritikákat, de ennek ellenére változatlan formában jelent meg a szabály, amely az iskolákban tiltja, illetve korlátozza a mobiltelefonok használatát. A civilek kifogásait és javaslatait itt foglaltuk össze, amit annak fényében érdemes elolvasni, hogy jövő hét hétfőn már megkezdődik a tanév >>>

Az idén februárban a brit kormány iránymutatást adott ki az iskoláknak a mobiltelefonok tanítási alatti használatának betiltására, de a telefonhasználati szabályzatról az egyes igazgatók és vezetők dönthetnek. A Business Insider írt arról, hogy betiltja a mobiltelefonok használatát több londoni iskola, ami több mint 13 ezer diákot érint. Az iskolaigazgatók egy kormányzati jelentés alapján döntöttek így, kiderült ugyanis, hogy 2020 és 2022 között 52 százalékkal nőtt a gyerekek képernyő előtt töltött ideje, és a fiatalok csaknem negyede függ okostelefonjától. 

A telefonok betiltásának módja eltérő, van, ahol a telefont kikapcsolva el kell tenni és ha egy tanár mégis meglát egyet egy diáknál, akkor azt elveszi. A „buta” telefonokat egy hét után visszaadják a diákoknak, de az okostelefonokért a szülőknek kell bemenniük az iskolába.

Portugália kompromisszumos megoldással kísérletezik, hogy havonta több telefonmentes napot vezet be az iskolákban,

Spanyolországban egyes autonóm régiókban az iskolák tilalmat rendeltek el, de nincs országos tilalom.