A hétfőtől érvényes rendelet alapján a diákok mintegy hatezer iskolában kötelesek leadni a mobiltelefonjaikat, ameddig az épületben tartózkodnak. Mindez jelentős felelősséget ró az oktatási intézményekre, hiszen ezentúl mindegyiküknek naponta sokszáz, akár 50-100 millió forint összértékű műszaki eszköz megfelelő tárolásáról és őrzéséről kell gondoskodniuk.

Az ezzel járó, folyamatosan fennálló kockázatokat az iskolák jelenleg nem tudják biztosítással fedezni, és ilyen lehetőségre jó eséllyel a belátható jövőben sem lesz módjuk

– derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő portál elemzéséből.

Jelenleg azok a biztosítások, amelyeket a készülék tulajdonosai tudnak megkötni a vásárláskor, csak az iskolában leadott készülékek sérülése esetén fizetnek, eltűnésük esetén nem. A diákok ugyanis önként átadják az eszközüket az iskolának, amely ezzel a felelősséget is átveszi tőlük a készülékért. 

Elméletileg az iskola köthetne kártérítési felelősségbiztosítást arra az esetre, ha az általa őrzött telefonok közül eltűnik egy vagy néhány, ám ezt a gyakorlatban szinte lehetetlen megvalósítani.

Ha a tárolásra kijelölt helyről eltűnik egy mobiltelefon, egy biztosítói térítéshez elengedhetetlen annak bizonyítása, hogy valóban benne is volt, ami naponta átadási bizonylatok alkalmazását igényelné, amelynek minimális információként a készülék gyártási számát is tartalmaznia kellene

– magyarázza Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. Egyedül csak ez a tényező is annyi pótlólagos adminisztrációs terhet jelentene, amelyet az iskolák nem képesek kezelni.

Számolni kell azzal is, hogy lesz olyan diák, aki visszaél a nyilvántartási pontatlanságokkal. Már az első napokban kiderült, hogy vannak, akik régi, használaton kívüli készüléket adnak le jelenlegi mobiltelefonjuk helyett. Amennyiben ezzel párhuzamosan fennmarad a lehetősége annak, hogy a nyilvántartásban az új, értékesebb készülék adatait rögzítsék, az biztosítási szempontból kezelhetetlen helyzetet teremt.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy az újonnan bevezetett szabályozás az iskolákat igen különböző felkészültségi helyzetben találta. Ennek megfelelően nagyon eltérő gyakorlati megoldásokkal próbálkoznak az egyes intézmények: van, ahol lehetőség van a diákoknak a saját öltözőszekrényükben elzárni a mobiltelefont. Máshol az osztályteremben tartják az összegyűjtött készülékeket, és akad olyan iskola is, ahol az összes diák készülékeit egy helyen, a gazdasági irodában tárolják. 

E jelentősen különböző megoldások alapvetően eltérő biztonsági feltételeket jelentenek, ami egy biztosító számára lehetetlenné teszi egységes felelősségbiztosítási termék kialakítását ennek a helyzetnek a kezelésére.

A következő hónapok tapasztalatai meghatározók lesznek annak kiderítésében, hogy sikeresen kezelhetők-e ezek a problémák.

Ameddig ezen tapasztalatok nyomán nem alakul ki egy egységes, jól áttekinthető és megbízható rendszer, addig nem is számíthatunk arra, hogy az iskolák érdemi biztosítói támogatást kapjanak a telefonokkal kapcsolatos kockázatok kezelésében

– teszi hozzá a biztosítási szakértő.