A londoni belügyminisztérium kedden ismertetett friss statisztikái szerint Nagy-Britanniában az elmúlt egy évben több mint 150 százalékkal emelkedett az olyan rablások száma, amelyek elkövetői az utcán, a tulajdonosok kezéből ragadják ki telefonjaikat és egyéb személyes tárgyaikat.
A tárca által idézett becslés szerint tavaly 78 ezer (naponta több mint kétszáz) ilyen bűncselekmény történt országszerte, és az esetek 36 százalékában telefonokat raboltak az elkövetők. A minisztérium szerint a rendőrségi felderítési adatok arra vallanak, hogy e rablási hullám fő hajtóereje a használt okostelefonok hazai és külföldi piacán tapasztalható keresletnövekmény – számolt be róla az MTI.

Együttesen kell fellépni a lopott telefonok forgalmazása ellen

A brit belügyminisztérium csúcsszintű tanácskozásra hívja a gyártók és a technológiai vállalatok vezetőit, és a találkozón olyan innovációs megoldások kidolgozását sürgeti majd, amelyekkel fel lehet lépni a lopott telefonok illegális forgalmazása ellen.
A tárca keddi tájékoztatása szerint az országos rendőrségi felderítési szolgálat is sürgős információgyűjtési tevékenységbe kezd a mobiltelefonok rablására szakosodott bűnözők kilétének megállapítására, és annak kiderítésére, hogy a lopott telefonok hol bukkannak fel ismét. Diana Johnson rendőrségi ügyekért felelős belügyi államtitkár a minisztériumi tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában leszögezte:
A gyártóknak olyan megoldásokkal kell előállniuk, amelyekkel a lopott telefonokat gyorsan, könnyedén és véglegesen használhatatlanná lehet tenni, lehetetlenné téve forgalmazásukat és újbóli regisztrációjukat a használt telefonok piacán.
Az államtitkár szerint a cégek, a kormány és a bűnüldöző hatóságok együttműködésével meg lehet törni az ezek kereskedelméből élő, robogókkal száguldozó telefontolvaj-bandák „üzleti modelljét”.