Kevesen gondolnák, de Magyarországon a legolcsóbban a hulladékkezelőtől lehet bútorhoz jutni.

 Az egykor FKF-ként ismert, ma már MOHU Budapest Zrt. néven futó fővárosi kukáscég külön üzletet is fenntart a használtcikkeknek – bukkant rá a remek lelőhelyre a Pénzcentrum.

A lakosság díjmentesen adhatja le felesleges, de még használható tárgyait, a vállalat pedig csak tárolási díjat számol fel értük. Így a könyvek és kisebb konyhai cikkek 100 forintért, székek és kisebb bútorok 1000 forintért, míg a nagyobb bútorok, például ágyak és szekrények 5000-7000 forintért vihetők el, a franciaágyak, ülőgarnitúrák, konyhabútorok pedig 10 ezerért. 

Az elmúlt két esztendőben jócskán megdrágultak a bútorok Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az étkezőasztal például majdnem 28,5 százalékkal, a konyhaszekrény 18,1 százalékkal kerül többe, az ülőgarnitúráért pedig 14,7 százalékkal kell többet fizetni, mint két éve májusban.

Aki azonban az újrahasznosítás híve és nem mellesleg szeretné a pénztárcáját is kímélni, találhat más megoldást.

A fővárosi kukáscég például két külön üzletet is fenntart a használtcikkeknek:

  • az egyik a XV. kerület Károlyi Sándor utca 166. szám alatt,
  • a másik a XVIII. kerületben, a Besence utca 1/A szám alatt található.

A portálnak a MOHU Budapest elárulta: a létesítményekbe a lakosság lakcímkártya bemutatása mellett díjmentesen viheti be a már felesleges, de az eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltő, használható állapotban lévő tárgyakat, pl. babafelszerelést, játékot, sporteszközt, bútort, könyvet, konyhafelszerelést, lakberendezési tárgyat, szerszámokat, lemezeket, DVD-t.

Hálózati árammal működő eszközök leadására azonban nincs lehetőség.