A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat közölte:

a Területi- és Településfejlesztési operatív program  plusz mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásából fejlesztik a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetet.

Az MTI által idézett közlemény szerint

a beruházás első ütemében, mintegy 211 millió forintból utakat építenek.

A Mosonmagyaróvár belterületén lévő, az építési beavatkozással érintett Mosonszentjánosi út és Szent-Györgyi Albert út a település dél-nyugati felén található.

A Mosonszentjánosi utat a korábban kiépített szakaszától a Szent-Györgyi Albert útig, a Szent-Györgyi Albert utat a Puskás Tivadar útig építik ki.

A tervezési terület környezetében ipari, szolgáltató ingatlanok találhatók.

A beruházás várhatóan idén szeptember végéig elkészül.

A különleges gazdasági övezetekről szóló törvényt 2020-ban fogadta el az Országgyűlés.

Az új jogszabály bírálói szerint a törvénnyel a települési önkormányzatoktól területek vehetők el (a megyei önkormányzatok javára), az átadó önkormányzatok pedig elveszíthetik az érintett területeken működő vállalkozások által fizetett adót.

A kritikákra akkor a Miniszterelnökség úgy reagált, hogy a változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra és az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól

- írta a vg.hu.

2021-ben négy mosonmagyaróvári cég - az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft. - kezdeményezte a városi képviselő-testületnél a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítását, kezdeményezéssel a megyei önkormányzat egyetértett.