Az új, várhatóan legkorábban 2025 második felében életbe lépő KRESZ az eddigieknél szigorúbban szabályozza a motorosok védőruházatát. A bukósisakon túl kötelezővé válhat közúton a kesztyű, a bokát védő motoros cipő vagy akár a motoros kabát viselése is - erősítette meg már korábban az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A szaktárca friss közleménye szerint azonban más változásokra is számíthatnak a motorral közlekedők - hívja fel a figyelmet a Totálbike.

A tájékoztatás megerősíti, hogy egyeztetés indult a 125 köbcentis vagy A1 kategória alá eső motorok B kategóriás jogosítvánnyal való vezetésének lehetséges feltételeiről.

Ez azt jelenti, hogy B kategóriás, vagyis személyautók vezetését engedélyező  jogosítvány birtokában könnyebb feltételekkel lehet megszerezni egy A1 kategóriás motoros jogosítványt. Ezzel maximum 125 köbcentiméteres és 11kW teljesítményű motort lehet vezetni, ha a motor teljesítmény és saját tömeg aránya nem haladhatja meg a 0,1kW/kg-ot. 

A szaktárca jelezte, hogy az új közlekedési szabályokról motoros szakmai, érdekképviseleti szervekkel és szakemberekkel egyeztet. Most kiderült, hogy a konzultáción a motoros szervezetek vezetői, vezetéstechnikai oktatók és szakújságírók mellett részt vett Talmácsi Gábor motoros világbajnok, motorsport edző-oktató is.