A holland parlament alsóházának főbb pártjai azt szorgalmazzák, hogy a kormány tegyen többet az Európán kívülről munkaerőként érkező migránsok számának korlátozása érdekében, főleg azokénak, akik más uniós országokon keresztül érkeznek Hollandiába – írta az NlTimes hírportál.

Az EU-n kívüli migráns munkavállalók „kölcsönzését” az uniós szabályok nem tiltják. Az unión kívüli országokkal kötött megállapodások lehetővé teszik, hogy a nem EU-tag – úgynevezett harmadik – országokból származó munkavállalókat egy másik EU-tagállambeli munkaközvetítő ügynökségen keresztül vegyenek fel, mielőtt Hollandiába érkeznek dolgozni. Az ilyen ügynökségek ideiglenesen munkavállalókat helyezhetnek ki másik EU-országbeli projektekhez.

A képviselők szerint ugyanakkor a munkaerő-migránsok gyakran egyáltalán nem dolgoznak abban az uniós országban, ahonnan toborozták őket, hanem közvetlenül Hollandiába helyezik őket munkába.

Thierry Aartsen, az egyik legnagyobb párt, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért képviselője a témával foglalkozó parlamenti vitában felhívta a figyelmet arra, hogy „ez nincs összhangban az európai jogszabályok szellemével”.

Véleménye szerint a holland szabályozást szigorítani kell, például a munkavállaló migránsoknak dolgozniuk kellene egy bizonyos ideig a küldő uniós országban, mielőtt munkát vállalhatnak Hollandiában.

A Demokraták 66 (D66) liberális párt azt javasolja, hogy Hollandiában csak olyan harmadik országból származó személyek vállalhassanak munkát, akik megkeresik a minimálbér legalább 125 százalékát. A párt képviselője, Anne-Marijke Podt arra hívta fel a figyelmet, hogy

a holland cégek egy jogi kiskapun keresztül csökkentik a bérköltségeket azáltal, hogy a küldő uniós országban fizetik ki a munkavállaló után befizetendő járulékokat, ahol ezek a költségek sokkal alacsonyabbak lehetnek.

A jelenlegi legnagyobb alsóházi erő, a jobboldali, bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) arra mutatott rá, hogy a munkaerő-közvetítő cégeken keresztül érkező vendégmunkások gyakran csak egy napot dolgoznak abban az uniós országban, ahonnan toborozták őket. A Szocialista Párt politikusa, Bart van Kent szerint az EU-n kívülről érkező munkaerő-migránsoknak a helyzete „dehumanizáló”.

Ezek a munkavállalók még a kelet-európai vendégmunkásokat is kiszorítják a piacról.